Annons
Nyheter

Sångerna räddar showen

Det är bara november, men snön viner Nordpolslikt runt knutarna på Ångkvarnen och ger Teater Tittin all hjälp med att skapa tidig julstämning. Inte för att de behöver den.
Nyheter • Publicerad 28 november 2010
Foto: 

Det är julsånger till middagen, allsång till kaffet och lagom till att gottebordet skövlats börjar showen. Då har de fem Tittinarna redan i timmar hårdjobbat runt i salen, serverat kaffe, sprungit med mickar till de sångglada och fått upp ångan inte bara på publiken utan även på sig själva.

Själva showen är, efter mönster från tidigare fem årgångar, uppdelad i två akter och byggd på egenskrivna sketcher och sångnummer. Tittin har rent av skaffat sig en egen signaturmelodi i år ("Vi tolkar vad som hänt / och gör om till nya skämt"). Faktiskt är det sångnumren som är behållningen med årets show.

Annons

Det gäller inte minst sången om drömmen om pågatåg i Trelleborg, samt en klimatkrisvisa som artar sig till rena hyllningen av växthuseffekten. Båda byggda på begåvade texter, övertygande ledda av Malena Björner och tryggt kompade av en levande orkester - tack för det!

Det saknas inte en uppsjö av mer eller mindre knäppa idéer. Som att kommentera valrörelsens sandlådenivå genom att ge var och en av partiledarna sin egen barnvisa. Eller att plötsligt befolka scenen med inte mindre än fem bandklippande och smilfinkande versioner av Trelleborgs kommunalråd Ulf Bingsgård. De lokala inslagen är många, men inte så interna att det borde skrämma utombys besökare.

Julinslag, då? Jo då. Tomten kidnappas till en buskisversion av "Här är ditt liv", laddad med supertorra skämt som att Rudolf med röda mulen egentligen är en älg ("Sedan tog jag mitt första bad – och blev ren." "Jaha, så var det hjort!")

Men sketchandet går trögt, denna premiärafton. Flytet har inte infunnit sig, och det missas lite här och var. Känner jag Tittin rätt slipar de till det, med ett par föreställningar innanför västen.

Vad värre är, är att sketchmaterialet inte lyckas landa så många femettor hos publiken. Det är kul, men magmusklerna får sig inte den där genomköraren de behöver efter en julbuffé. Skämten bygger på en snabb och hjärtligt publikrespons. Och när den inte kommer, då klickar det i maskineriet.

Nå, julkul blir det ändå. Men vi lär inte fortfarande prata om det i påsk.

Spelas fram till 18 december.

Tona Ishaq
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons