Annons
Nyheter

Sången gör Jörgen Mörnbäck salig

Jörgen Mörnbäck siktar högt med En salig samling, med premiär på Slagthuset i kväll. Efter succén i Göteborg vill han ta även skåningarna till himlen.
Nyheter • Publicerad 17 november 2006
Hängivne Elfsborgssupportern Jörgen Mörnbäck går gärna i sin SM-guldtröja. Och ser lika salig ut som den samling han ska tolka på Slagthuset. BILD: LARS THULIN
Hängivne Elfsborgssupportern Jörgen Mörnbäck går gärna i sin SM-guldtröja. Och ser lika salig ut som den samling han ska tolka på Slagthuset. BILD: LARS THULINFoto: 

Den saliga samlingen är en radda figurer som inte längre finns med oss – som Dean Martin, Elvis Presley, Nat King Cole, Frank Sinatra med flera – som den reptilsnabbe imitatören låter oss träffa ovan där.

– I andra akten blir det mycket musik, och då kör jag lite schlagerlek, avslöjar Jörgen Mörnbäck.

Annons

– Frank Sinatra sjunger duett med Lasse Kronér, Ingvar Carlsson med Dean Martin och Johan Ulvesson får sjunga med Elvis.

Så väl Elvis som Sinatra är nya bland Mörnbäcks "gubbar", som han kallar dem. Även hemmafixaren Martin Timell är nyinövad.

– Jag har väl så där 80– 90 gubbar på lager som är intränade, berättar han.

– Men det går att göra alla människor, jag ger mig fasen på det. Om de sedan blir klockrena med en gång är en annan sak. Dem han ger sig på behöver inte vara personliga favoriter. Bara de är kul att testa.

– Men jag får tänka på publiken också. Jag skulle kunna imitera någon cool rappare, men då skulle inte de äldre hänga med. Lite måste jag ändå förnya. Per Sinding-Larsen är väl en av de nyare, säger Jörgen Mörnbäck och faller raskt in i den sydskånske tv-kändisens lite smågnälliga prat.

Jo, det är lite show att träffa Jörgen Mörnbäck i verkligheten också. Han byter skepnad lika lätt som andra byter ämne.

– I radions Salva körde jag och programledaren Stefan Livh en fotbollspanel av tränare och spelare som efter hand blev snabbare och snabbare i klippen, berättar han. Inte alltid jättebra innehållsmässigt, men hysteriskt kul och väldigt bra för att öva upp improvisationsförmågan. Några "gummor" imiterar dock inte Jörgen Mörnbäck. Han tycker det låter som när Monty Python-gänget härmar gamla tanter. Istället har han för första gången med sig fler aktörer på scen, bortsett från orkestertrion. Tina Säther och Anna Bromee heter damerna som ska sjunga och imitera de kvinnliga figurerna, bland annat Babben Larsson.

– Dels är det för att utveckla mina shower lite grann, dels är det för att slippa göra allting själv! skrattar han.

– Och de här tjejerna är jätteduktiga. Det är vad imitationskonsten behöver: fler tjejer, tycker Jörgen Mörnbäck, och berömmer bland annat Maria Möller.

Från och med i kväll och fram till 9 december blir det åtta shower av En salig samling, som spelats för 42 mer eller mindre utsålda hus i Göteborg. Den är lite uppdaterad efter valet, eftersom det förekommer en hel del politiker, och sannolikt blir det någon extra skåning på Slagthuset.

Annons

En knepighet för Jörgen Mörnbäck när han ska imitera exempelvis Frank Sinatra är att han inte bara ska låta som honom. Han ska ju sjunga som honom också.

– Jag klämmer lite på halsen så här, säger Mörnbäck och demonstrerar några toner Sinatra.

– Jag är väl inte världens bäste sångare, men jag kan ju sjunga.Det är nog det som ger mig störst kickar med den här showen. Att få sjunga, med tjejerna bakom som kör. Jättekul!

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons