Nyheter

Samlar minnen av DDR

För medborgarna i DDR var det nästan omöjligt att resa till väst. Men västmedborgare kunde besöka DDR. Och det är om trelleborgarnas resor och minnen som Sassnitzbon Wulff Krentzien nu vill höra mera.
Nyheter • Publicerad 5 april 2011
Att fotografera sig i hamnen i Sassnitz var före murens fall otänkbart för Wulff Krentzien och hans svensktalande fru Rosemarie. Nu söker de kontakt med trelleborgare som har minnen av resor i DDR.
Att fotografera sig i hamnen i Sassnitz var före murens fall otänkbart för Wulff Krentzien och hans svensktalande fru Rosemarie. Nu söker de kontakt med trelleborgare som har minnen av resor i DDR.Foto: Claes Nyberg

Wulff Krentzien är pensionerad lärare och har skrivit flera historiska böcker om kontakterna över södra Östersjön. Bland annat för föreningen 100 Jahre Königslinie, som uppmärksammar 100-årsjubiléet av "kungslinjen" mellan Trelleborg och Rügen.

– Vi har en utställning i Sassnitz där vi tar en liten avgift, och på så vis har vi fått pengar att ge ut böcker, berättar Wullf Krentzien. Vi hade 14 000 besökare bara första året.

Wulff gör frekventa besök i Sverige för att hålla föredrag eller gräva i arkiv och tidningslägg. I helgen tog han färjan till Trelleborg igen, en resa som numera är enkel att göra. Men som före 1989 var nästan otänkbar för en östtysk.

– Vår borgmästare i Sassnitz fick tillstånd att åka till Trelleborg för ett officiellt besök, men var tvungen att åka till Berlin för att få ut sitt pass. Efter besöket fick han åka tillbaks till Berlin och återlämna passet, berättar Wulff och skrattar åt gångna tiders galenskap.

Nu skriver han en ny bok, i egen regi, och för den behöver han trelleborgarnas historier och erfarenheter av besök bakom det kalla krigets järnridå, 1948-1989.

– De svenskar, och i synnerhet trelleborgare, som besökte östra Tyskland under DDR-tiden, hur upplevde de det? frågar han sig.

– Jag är inte bara nyfiken på sådant som är relaterat till olyckor eller katastrofer, utan vanliga upplevelser av vanliga medborgare.

Helst ska det vara historier som är lite mer dramatiska än en vanlig söndagsutflykt med picknick på Rügen. Det kan förstås handla om en picknick – om det är en bra berättelse.

– Långt in på 1960-talet organiserade Pugners resebyrå i Trelleborg studieresor för skånska lantbrukare som ville besöka östtyska kooperativjordbruk. Det vore roligt att höra från folk som var med på de resorna, exemplifierar Wulff.

Om upplevelserna var negativa eller positiva spelar ingen roll för Wulff, som inte skriver något politiskt motiverat dokument. Utan ett historiskt.

– Det handlar om ett stycke historia, som man i dag inte längre förstår, förklarar Wulff. Berättar man för de unga hur det var, så tror de det knappt.

Wulff minns själv sin första resa till väst, bara några dagar efter murens fall. Han kom med färjan till Trelleborg - eller i alla fall nästan.

– På den första resan kom vi till Trelleborgs hamn, men vi fick inte gå i land, berättar han. Passpolisen stod vid utgångarna och höll emot. Och de hade dragna pistoler. Det var innan riksdagen hade bestämt att det var fritt att resa.

Om någon har bilddokument är det också intressant för Wulff Krentzien att studera.

– Även om man inte klev av färjan utan bara tog en bild av Sassnitz hamn på DDR-tiden kunde det vara intressant, säger han. Hamnen var militärt område, det fick vi absolut inte fotografera!

Wulff Krentzien kan nås genom antingen föreningen Gamla Trelleborg, eller direkt via e-postadressen wkrentzien@gmx.de. Det går bra att skriva på svenska.

Ann Ekstrand
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.