Annons
Nyheter

Saltstänkt bus på Folkets park

Närmare 700 skolbarn från Trelleborg, Anderslöv och Klagstorp åkte på torsdagen till Söderhavet, på jakt efter piraternas nergrävda guld.
Nyheter • Publicerad 29 januari 2004
BILD: TOMAS NYBERG
BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

BILD: TOMAS NYBERG De höll sig dock inne på Folkets park och i sällskap med barnmusikgruppen Duvungarna från Helsingborg, en institution på barnteaterområdet som firar 20 år i år. Årets föreställning är en piratmusikal, "Sjöbusar och landkrabbor". Det gick saltstänkt till när papegojan Pocky, kapten Fasansfull och något så ovanligt som en icke köttätande haj dansade runt på Folkets parks scen, sjöng och kryddade med lite akrobatik. - Du tänker väl inte äta upp mig? utropade kapten Rödskäggs dotter till hajen. - Nej fy, människor är det värsta jag vet! Bara en massa långa armar och ben som fastnar i halsen! spottade hajen på ren skånska och drog ner förtjusta skratt. De unga åskådarna, från förskolor och skolor runt om i kommunen, fnittrade, mysryste och klappade händer till den glada musiken, specialskriven för föreställningen. Det är tredje gången Duvungarna är i Trelleborg, och de lär komma tillbaks - men sannolikt inte förrän nästa år. Gruppen gör bara fyra föreställningar per termin, eftersom de själva är skolbarn och måste ta ledigt för att kunna showa. - De elever vi plockar ut måste ha ett brinnande intresse för teater, för det tar rätt mycket tid, berättar regissören Britt-Marie Blomqvist. - Det är ganska unikt att, som vi gör, låta barn spela teater för barn. Annars brukar det ju vara vuxna skådespelare. Det blir lättare för publiken att identifiera sig med skådespelarna på det här viset, och många tänker nog "kan de så kan vi också spela teater". Britt-Marie är inte nervös för att adepterna ska komma av sig, trots att man har nyskrivna texter och aldrig använder sig av sufflering: - De är så säkra. Och skulle de missa något så hjälper de varann. Det är inte svårt att få barn att spela teater, berättar Britt-Marie Blomqvist: - Nej, inte alls. Men det går bara att regissera dem till en viss gräns. Sedan gör de ändå som de vill!

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons