Nyheter

Saade och Playtones klara för Globen

Storfavoriten Eric Saade höll för trycket. Hans "Popular", skriven av Fredrik Kempe, är klar för finalen i Globen. Han får sällskap av The Playtones, kända från Dansbandskampen.
Nyheter • Publicerad 20 februari 2011
Foto: 

"We are all the winners" hette en av de tävlande låtarna år 1993. Den visade sig vara en bland nio förlorare.

Annat är det med tjugoåriga flick- och dagisbarnsidolen Eric Saade. Ett år efter sitt genombrott med låten "Manboy" återvände han på lördagen till Melodifestivalen med en låt som visade sig vara precis vad den heter: "Popular". Som sista tävlande för kvällen gick Helsingborgssonen upp på scenen och krossade inte bara ett par glasrutor utan också allt övrigt motstånd. När den första omgången röster räknats stod det klart att den nästan löjligt förhandstippade låten – ett av vadslagningsbolagen hade oddsen 1,01 – gått direkt till Globen.

I den andra omgången kvalificerade sig inte bara festivalveteranen Shirley Clamp och hennes Shirley's Angels till Andra chansen, det gjorde också författaren Sara Varga som tävlade med en otypisk sång som handlade om fysisk och psykisk misshandel i hemmets lugna bo.

I ett brett underhållningsprogram som Melodifestivalen sticker en sådan text ut, väcker säkert både sympati och provokation. Låtarna som gick direkt till final tar upp andra ämnen. Den ena handlar om att vara populär. Den andra handlar om "The King".

Den förste rockkungen tog sig från Memphis till Vegas och strax därpå från Vegas till Memphis. De här killarna från Kallinge i Blekinge tog sig först från samtiden till 1950-talet, sedan från Dansbandskampen till Melodifestivalen. Deras försvenskade rockabilly räckte till en seger i SVT:s Dansbandskampen 2009, frågan är hur det går i Melodifestivalen där de ställs mot bland andra Brolle som också odlar en rockabilly-image från mitten av 1900-talet.

Låten har skrivits av Peter Kvint tillsammans med Fredrik Kempe – Eric Saades låtskrivare alltså, som denna kväll även skrev jumboplatsens "Tid att andas".

Eric Saades främsta konkurrent i Globen så här långt torde vara Idolämnet Danny, som nästan lika förhandstippad som helsingborgaren tog sig till final från den allra första deltävlingen. Bägge tävlar med minutiöst koreograferade dansnummer och slagkraftiga refränger utan alltför många ord att memorera för den som vill lalla med.

I Andra chansen ställs Sara Varga mot Loreen i en duell, medan Shirley's Angels ställs mot Pernilla Andersson.

Tona Ishaq
Håkan Engström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.