Annons
Nyheter

Så blir Palmfestivalen 2013

Förstärkt festival för barnen, tre dagars tivoli, mer svängrum för lokala artister och folkfest med discodivorna Alcazar. Så blir Palmfestivalen 2013.
Nyheter • Publicerad 16 juni 2013
Foto: 

Fjolårets Palmfestival, den 37:e, blev en lyckad affär. Åtminstone fram tills regnet kom på lördagskvällen, anser de dubbla festivalgeneralerna Lasse Svensson och Mia Melander.

– Vi hade två band kvar på ”öppen scen”, men regnet slog ut elen, berättar Lasse Svensson.

Annons

Annars gav nyheten med öppen scen mersmak, och evenemanget återkommer på Rådhustorget i år. Inte minst där var Mia och Lasse glada över att kunna dela på arbetsuppgifterna:

– Det hade inte funkat om inte någon av oss kunnat vara där hela tiden, säger Mia Melander, som ändå hann klämma in en rast för att gå på en väns bröllop.

– ”Öppen scen” blev precis så bra och blandad som vi hade hoppats, tycker hon. Inte bara unga rockband anmälde sig utan vi fick hela bredden från diktuppläsare till körer.

En miss var dock att det saknades bänkar på Rådhustorget. Det ska åtgärdas, lovar generalerna.

Det har underlättat enormt att vara två, tycker Lasse Svensson som varit ensam general några år:

– Vi har ju som mest att göra under själva festen, och det begriper folk inte riktigt. De stannar en gärna och frågar om småsaker som var smörgåsarna ska ligga.

Underhållare i tältet på Stortorget blir Perikles under fredagen – Österlenbandet hör ju ihop med Palmfestivalen som vore de kokosnötter – och under lördagen en lokal triss.

– I fjor fick coverbandet Feelix kliva upp i pauserna. Och det blev mer ös då än under huvudbandets spelning, berättar Mia.

Så nu får de lokala banden Feelix och Jetset dela på dansen under lördagskvällen, ihop med minnesbergaren Benny Hult.

Lördagskvällens huvudartist blir Alcazar, som senast var i Trelleborg med Diggiloo 2010. Generalerna såg dem live på melodifestivalens delfinal på Malmö Arena.

Annons

– När de kom in lyfte taket, beskriver Mia.

– Många av de artister som turnerar i sommar har en eller två låtar som folk känner igen, fortsätter hon. Alcazar har ju haft hit efter hit sedan 1998.

– Det blir party. Och Trelleborg behöver ett party! säger Lasse Svensson.

Artistgagerna har ökat. I år mer än någonsin:

– Många bra svenska artister kostar en halv miljon, säger Mia Melander.

Sådant finns inte på kartan för Palmfestivalen, som ständigt måste påminna trelleborgarna om att de är en ideell förening utan någon kommunal skattkista att ösa ur.

– Men lördagskvällen i Stadsparken ska inte bara vara en konsert, säger Mia. Det ska vara något som tilltalar en riktigt bred publik. En folkfest i Trelleborg!

Ett par artister som tydligen inte är för dyra är generalerna själva. Mia Melander och Lasse Svensson ingår ju i humorgruppen Tittin, som tänker upprepa fjolårets succé under kickoffkvällen.

– Det är inte vi som bokat oss, försäkrar Mia Melander lite förläget.

– Egentligen är det nog med jobb att förbereda festivalen. Nu måste vi lägga in repetitioner också, säger Lasse Svensson utan att se allt för olycklig ut.

Annons

Lite annorlunda är det att underhålla i det avlånga och brusiga tältet:

– De finurligare sketcherna får vi stryka. Det blir lite mer rak humor och tydligare skämt, beskriver Lasse Svensson.

Barnområdet flyttar tillbaka till sin ”ordinarie” plats i Stadsparken, och där ska duon Britta & Mälitta underhålla. Barnfestivalen förstärks, bland annat tack vare ett sponsorbidrag på 20 000 kronor per år, tre år i rad.

– Redan innan vi fick veta det hade vi pratat om att satsa mer på barnområdet. Så vår barngrupp jobbar med det nu, berättar Mia Melander.

Martin Falkenby
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons