Nyheter

Rusning efter digital opera

Intresset för direktsänd opera växer. När en ny säsong i kväll börjar på Tomelillas Rio bio så får man sno sig för att få plåtar till de populära föreställningarna.
Nyheter • Publicerad 9 januari 2009
Puccinis Madame Butterfly – här med Metropolitanaktören Cristina Gallardo-Domâs som Cio-Cio-San – utgör en av vårens operahögtider i Skåne. Bild: Ken Howard/Metropolitan
Puccinis Madame Butterfly – här med Metropolitanaktören Cristina Gallardo-Domâs som Cio-Cio-San – utgör en av vårens operahögtider i Skåne. Bild: Ken Howard/MetropolitanFoto: 

De direktsända operaföreställningarna från Metropolitan i New York fortsätter i vår med sex nya stycken, plus en svensk Toscafrån Kungliga Operan.

46 digitalbiografer runt om i landet visar dem, i samarbete med Folkets Hus och Parker. I Sydskåne kan operatörstande flockas till Spegeln i Malmö, Kino i Lund, Rio Bio i Tomelilla, Kiviks bio eller Cinema i Ystad. Rio i Tomelilla var bland de första i landet att haka på digitalvågen, och det var ett lyckokast.

- Vi har alltid mycket folk på operorna, berättar Lars Bergström från biografföreningen på Rio, där man brukar öppna både lilla och stora salongen för direktsändningarna.

- Vid 170 personer är det fullt, och det brukar ligga kanske kring 140. Största succén hittills var väl La Bohème, då var det fullt.

Ett kvitto på framgången är att Rio i november kunde räkna in - och tacka med blommor - 2008 års 20 000:e besökare.

- Visst har digitalsatsningen betytt mycket, bekräftar Lars Bergström. Det är ju en vidareutveckling för bion och ett verkligt komplement.

Inte skadar det heller att bion har rätten att förstärka känslan av exklusivitet med ett stänk champagne.

- Det är en enastående grej, att kunna se en föreställning som på Metropolitan är utsåld år i förväg, tycker Lars Bergström.

Redan nu har vårens biljetter börjat springa iväg via förköp. Kända stycken som Lucia di Lammermooroch Madame Butterflyär redan trekvartsfulla i Tomelilla.

Däremot var inte den gångna höstens satsning på svensk opera och balett lika lyckosam. Man visade bland annat Kungliga Operans balett Nötknäpparen, och ett stycke Strindberg direkt från Dramaten.

- Där behövs det väl lite mer marknadsföring, ja, är Lars Bergströms lakoniska kommentar.

Folkets hus testade också författarkvällar "live", men inte heller det ledde till någon riksomfattande succé.

Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.