Annons
Nyheter

Rosor i fokus

Piggsvinsteatern har på lördag premiär med en ny pjäs på Rosenhagen i Anderslöv. ''24 röda rosor" är en komedi som tar publiken med tillbaka till 1980-talets Malmö.
Nyheter • Publicerad 27 februari 2008
Håkan Carlsson, Michael Petersson och Magdalena Mononen i "24 röda rosor", som har premiär i Anderslöv i helgen. Bild: Piggsvinsteatern
Håkan Carlsson, Michael Petersson och Magdalena Mononen i "24 röda rosor", som har premiär i Anderslöv i helgen. Bild: PiggsvinsteaternFoto: 

Pjäsen är skriven 1936 och manuset har bearbetats två gånger sedan dess. Den senaste omdaningen står Piggsvinsteatern för.

- Vårt manus bygger på en radioteater i Sveriges radio 1956, och då hade originalmanuset redan gjorts om en gång. Men språket var så ålderdomligt så vi var tvugna att modernisera det, säger Michael Petersson, skådespelare i ensemblen.

Annons

Trots det består manuset från 1936 i själva handlingen.

Petersson berättar att den röda tråden i pjäsen är kommunikation, och då traditionell sådan.

- Figurerna skriver brev och talar i telefon, det var därför vi inte kunde spegla modern tid med sms och internet, säger Petersson.

Att det blev just 1980-talet beror på att ensemblen tyckte att det var ett roligt årtionde.

- Det var mycket pastellfärger och pudelfrisyrer, och så alla schlagerlåtar och sådant. Det kändes kul, säger Petersson.

''24 röda rosor" är enligt Petersson inte en av de mest uppsatta pjäserna i Sverige. Det är en av anledningarna till att man valde just den.

- Håkan Carlsson, vår regissör, valde ut manuset. Sedan möttes vi i december och läste igenom det, och då föll alla för ''24 röda rosor", säger Petersson.

Han berättar också att valet av manus beror på hur många som kan ställa upp. I år fanns det fyra personer tillgängliga, och då passade Rosorna bra. Enligt Petersson passar pjäsen alla, från tonåren upp till 80-årsåldern.

- Alla kan få ut något av den. Man kanske inte sitter dubbelvikt, men ett och annat skratt får man i alla fall, säger Petersson.

Nytt för i år är också att man kommer närmare publiken.

Annons

- Vi ska ta med publiken, dels genom att spela både på scenen och på golvet, dels genom att ge publiken kommentarer och prata med dem, berättar Petersson.

- Det kommer att bli väldigt intimt och jag tror att folk gillar det.

Ensemblen består förutom Petersson och Carlsson av Magdalena Mononen och Viola Nilsson.

Sofie Hjelm

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons