Annons
Nyheter

Roskilde startar om med sol

STOCKHOLM (TT SPEKTRA)Regnet tog knäcken på förra årets Roskildefestival. I år har festivalområdet rustats upp och vädergudarna lovar sol över den danska rockinstitutionen som fortfarande har biljetter kvar.
Nyheter • Publicerad 28 juni 2005

Det är en stukad rockfest som tar nya tag på torsdag. Förra året förvandlades festivalen till ett hav av lera när Roskilde drabbades av de värsta regnen sedan starten 1971.

- Vi har aldrig haft så dåligt väder och då har vi ändå sett en del genom åren. Det blev ett hårt slag för oss ekonomiskt. Återuppbyggandet av området har kostat 2-3 miljoner danska kronor, berättar festivalens talesman Espen Danielsen.

Annons

Efter den gångna helgen var ungefär 60 000 av 75 000 biljetter sålda, att jämföra med Hultsfred som var slutsålt redan en vecka före start. Enligt Espen Danielsen beror den tröga biljettförsäljningen på regnkatastrofen.

- Folk har väntat längre med att köpa, särskilt i Sverige och Norge. De har velat se väderleksrapporterna först, men som tur är lovar vädergudarna sol, sol och åter sol och mellan 25 och 28 grader. Även i programmet kan man ana sig till en tajtare budget. Förutom Black Sabbath, Audioslave, Brian Wilson, Green Day, Snoop Dogg och Foo Fighters är det glest mellan de riktigt stora namnen. Istället hittar man en hel del intressanta mindre akter, som Röyksopp, Hidden Cameras, Sonic Youth, Le Tigre, Femi Kuti, Roots Manuva och Joanna Newsom.

- Vi är starkare på specialscenerna i år och har bland annat ett unikt världsmusikprogram med artister som du inte kan se någon annanstans i Europa.

Som vanligt blir det också en hel del svenskt på den danska festivalen; Dungen, Eskobar, Haunted, Håkan Hellström, Timbuktu och så Kent som avslutar öppningsdagen på festivalens stora orangea scen. TT Spektra

Årets festival hålls mellan 30 juni och 3 juli och hoppas på 75 000 besökare. Musikaliska höjdpunkter dag för dag:

Torsdag 30/6: Le Tigre, Kent, Sonic Youth, Timbuktu & Damn, Mory Kante, Velvet Revolver, Armand Van Helden.

Fredag 1/7: Black Sabbath, Audioslave, Snoop Dogg, Haunted, Håkan Hellström, The Tears, Autechre, Femi Kuti, John Digweed.

Lördag 2/7: Foo Fighters, Green Day, Duran Duran, Röyksopp, Hidden Cameras, Four Tet, Roots Manuva, Raveonettes, Yuri Buenaventura, Carl Cox.

Söndag 3/7: Turbo Negro, Brian Wilson, The Game, Interpol, Thievery Corporation, Joanna Newsom, Bloc Party, Bright Eyes, Faiz Ali Faiz, Chic.

Malin Dahlberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons