Annons
Nyheter

Ropen skalla, kulturhus åt alla

Kan Trelleborg, vars självförtroende i kulturella sammanhang kan liknas vid en katt på hermelinernas Nobelfest, skapa en ny profil med hjälp av kulturen?
Nyheter • Publicerad 14 februari 2011

Ja, det är i alla fall en rad kulturella människor, konstnärer, musiker och föreningstyper, nästan religiöst övertygade om efter veckans debatt "Tid för kultur" på Parken.

Initiativtagaren, stans kulturchef Jörgen Flink, passade på att sondera intresset för att bygga den kulturella arena som just nu bara är en dröm, en vit fläck på en obestämd plats på en oritad karta.

Annons

Kalla det ett konserthus, kulturhus eller vad som, tycker Flink. Även om han själv, en dirigent och allmän musikfantast, råkar föredra "konserthus", av en händelse. För att det "har en fin klang."

Och Flink behövde inte mer än vrida upp armarna bakom ryggen på oss, hota med "tusen nålar" och att dra in kakan till kaffet förrän vi alla vrålade: ja, Trelleborg behöver ett kulturhus!

Till och med bokhandlare Löfberg – och då ska man veta att han redan driver ett kulturhus.

I nuläget går vi miste om skattepengar från regionen, eldade Jörgen Flink på. En hel del pengar går till de arenor som tar emot gästspel.

– Bygg det på Vångavallen, föreslog Tittins Lasse Svensson. Och fick applåder för sin lömska plan att sno tillbaks lite från det som så länge fått kosta i Trelleborg, nämligen idrotten.

- Nej, vänta, bygg det vid havet i stället, ändrade han sig sedan. Som om det bara handlade om placering.

Kulturchefen vattnade våra munnar med exemplet Vara. Denna flugprick som ingen vet var den ligger (nordost om Göteborg, visar det sig) och som man kan råka köra rakt igenom om man blinkar (särskilt som man inte hade en aning om att det låg där) har hamnat på kartan tack vare sitt nya, ambitiöst drivna kulturhus.

På närmare håll finns Hässleholms kulturhus, Dunkers i Helsingborg, Medborgarhuset i Eslöv, Mejeriet i Lund och varför inte de gamla men fina pärlorna till teatrar i Ystad och Kristianstad. Levande institutioner och turistmagneter utanför storstäderna.

Ett kulturhus? Ja, ingen skulle vara gladare än jag. Men, frågar jag mig, är det för sent att hoppa på vagnen? Finns det plats för en "aktör" till på scenen?

Då krävs något mer än en halvmesyr som Trelleborgen – och då syftar jag inte på att borgen återbyggdes till hälften. Utan på att man glömde avsätta pengar för innehållet, och hoppades att stället skulle dra folk bara på ren jordmagnetism.

Annons

Ett kulturhus måste vara så snyggt att det är en upplevelse i sig att besöka. Programmet måste drivas så ambitiöst att folk tänker "va? I Trelleborg?" Och finansiärerna måste tänka som man själv gör när man planlägger sina semestrar, nämligen "det här blir alldeles för dyrt." Sedan gör man det i alla fall.

Bygg ett hus som blir Sydkustens avund. Det är rent av ett rätt bra namn, är det inte?

Louise Löfgren
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons