Nyheter

Roliga timmen med Fråga Lund

Nyheter • Publicerad 10 november 2007
Johan Wester och Anders Jansson rodde hem premiären på nya showen 500 i fredags, trots vissa inkörningsproblem och Anders Janssons halvt borttappade röst. BILD: LARS THULIN
Johan Wester och Anders Jansson rodde hem premiären på nya showen 500 i fredags, trots vissa inkörningsproblem och Anders Janssons halvt borttappade röst. BILD: LARS THULINFoto: 

Show

500, Lunds stadsteater 9 november.

Av och med Anders Jansson & Johan Wester. Producent: Anna Modéer Viking. Musik: Ulf Turesson & Niklas Fransson. Kostym: Cecilia Björk.

Fråga mig inte vad det ska kallas: allsång, frågesport, ståuppkomik? Eller allt på en gång, i ett slags roliga timmen efter fredagseftermiddagens gravallvarliga historielektion?

Hipp hipp-duon Anders Jansson och Johan Wester har modet att släpa upp ett helt nytt och svårbemästrat underhållningskoncept på scenen, och med deras svada, studentikosa kvickhet och improvisationskrumbukter har det alla chanser att bli höstens skrattkittlare nummer ett.

Men först behövs några föreställningar innanför västen. För Jansson & Wester behöver mejsla fram en form som bättre än fredagens premiär funkar i sin kommunikation med publiken, sin attack av döda punkter och ett bortskakande av känslan att körschemat ska hållas och 100 idéer brännas av per minut – trots att vi sitter där med våra rollspelslappar (jag är Johan Ludvig Runeberg, framför mig sitter Henke Larsson och strax intill Vasco da Gama) och är hur beredda som helst att dröja bara vid dem hela kvällen.

Vad gör vi med de 500 historiska alter egon, som vi får dela på när vi passerar in? Ja, vi låter Jansson & Wester leka med dem, sätta dem i knäppa kombinationer och kasta kuriosa som ett annat utflippat Fråga Lund.

– Är det någon som känner sig obekväm med att svara på frågor? undrar Johan Wester listigt.

– Nej, men vad skönt, alla är med!

Klart imponerande är de audiovisuella inslagen, i synnerhet när de blandar in slumpen och ger bränsle åt ytterligare improvisation.

Att det sedan blir lite trams med vanvördiga pratbubblor till klassisk, högstämd konst (ju mer högstämd, desto roligare) det kan man ta, även om det var sådant man själv förgyllde historieböckerna med på gymnasiet.

Är det kul? Vrålkul, emellanåt. Och sedan lite konfunderande, sedan kul igen. Vad sa han? Vad svarade hon? Här gäller det att hänga med, med spetsade öron och välsnitslade associationsbanor.

För Jansson & Wester är det ofta en balansgång på slak lina, och när det blir en fullträff är det total lycka. Som när en nioåring, i rollen som Carl Bildt, ror hem premiärens historiska frågesport, trots att han chansar på alla frågor och egentligen inte ens vet vem Bildt är.

När det fallerar riktigt känner man hur kul det hade kunnat vara om Jansson &Wester bara fått snöbollen i rullning. Exempelvis i andra aktens verkliga centralpjäs: Johan Westers nytolkning av Sveriges regentlängd till Anders Janssons "anteckningar", fulla av associationer som ofta och gärna rullar ur spår.

Djupt är det inte, men det kunde blivit riktigt, riktigt roligt. I tredje akten.

Johan Ludvig Runeberg

förlåt,

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@trelleborgsallehanda.se

FOTNOT:Se webb-tv-inslag på www.trelleborgsallehanda.se eller www.ystadsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.