Annons
Nyheter

Rodeocowboys och bögar

Nyheter • Publicerad 1 februari 2006
Foto: 

Rufus Wainwright och Teddy Thompson sjunger duett när jag börjar skriva den här krönikan. Låten, som Roger Miller hade en hit med på 60-talet, heter King of the Road och finns på ljudspåret till filmen Brokeback Mountain. Duettversionen med Rufus och Teddy låter typ som om Everly Brothers tagit lektioner för någon operasångerska. Vackert!

Brokeback Mountain, som på fredag premiärvisas i Malmö och Lund, är en westernfilm – fast en ovanlig sådan. Filmen utspelar sig i Wyoming, klassisk westernmiljö. Men inte dåtidens vilda västern utan idag. Huvudpersonerna, rancharbetaren Ennis Del Mar och rodeocowboyen Jack Twist, är homo- eller bisexuella.

Annons

Filmen bygger på en novell av Annie E (som i Edna) Proulx, som väl i Sverige blivit mest känd för romanen Sjöfartsnytt (filmad av Lasse Hallström). Novellen finns med i Berättelser från vidderna och när den novellsamlingen kom på svenska så ringde jag upp Annie Proulx och bad henne berätta om miljön och personerna, i verkligheten och fiktionen.

"Wyoming", sa hon, "kan sammanfattas med två ord: westernmyt och cowboymentalitet. Här lever – agerar – människorna som skådespelare i en westernfilm. Wyoming är en mycket konservativ stat, inte minst politiskt."

Annie Proulx bor själv i Wyoming. Hon beskrev utsikten genom fönstret: "I öster rullar Laramieplatån uppåt berget med sitt gyllene präriegräs, fläckat svart, brunt och vitt av betande boskap. Det baguetteformade Sheep Mountain – med kronhjortar, lodjur och pumor – ligger rakt fram."

Vad tycker din närmaste omgivning, undrade jag, om dina berättelser från Wyomings vidder? "Jag uppmuntrar verkligen inte grannarna att tala om för mej vad de tycker om mina böcker", svarade Proulx. "Men många tycker säkert att jag inte borde skriva som jag gör, inte borde skildra Wyomings befolkning så nära och sant."

När Close Range, som samlingens originaltitel lyder, publicerades i USA skedde det mot bakgrund av ett mord på en homosexuell student i Wyoming något år tidigare. Men novellen om de två homosexuella kopojkarna skrevs före den händelsen, berättade Proulx:

"Novellen bygger inte på någon speciell händelse utan beskriver den syn på homosexualitet som är allmänt förekommande i Wyoming. I min novell lider männen dessutom av homofobi. De hävdar att de inte är homosexuella – samtidigt som de dras till varann."

Annie Proulx sa att hon "ser många ensamma, ofta äldre cowboys som står för sej själva på någon ranch och betraktar de yngre männen. Flera gånger har äldre män kommit fram till mej och sagt att jag skildrat deras liv, precis som det varit."

Att läsa: Brokeback Mountain och andra berättelser från vidderna (återutgivning av boken, Forum)

Titta på: Brokeback Mountain (film). Regi: Ang Lee. I huvudrollerna: Heath Ledger och Jake Gyllenhaal.

Lyssna på:Brokeback Mountain (cd, Universal), Ljudspåret där bland andra Emmylou Harris, Steve Earle och Willie Nelson också finns med.

Annons

Bengt Erikssonhar bestämt sej för att flytta till Lissabon. 15 grader varmt!

bengt@mediaimorronidag.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons