Annons
Nyheter

Rihanna - större än man kan tro

Den danska dagstidningen Politiken är snabbt ute med en recension av Rihannas konsert på Roskildefestivalen. Recensenten är imponerad av "den lilla kvinnan" på Orange scenen.
Nyheter • Publicerad 7 juli 2013
Rihanna skapade feststämning på Roskilde.
Rihanna skapade feststämning på Roskilde.Foto: Simon Fals

Jag googlar Rihannas längd och finner att de flesta källor anger att hon är ungefär 173 centimeter lång. Lite över medellängd alltså. Hennes litenhet kan alltså inte handla om fysik.

Och då undrar jag verkligen vad recensenten menar. Är Rihanna liten rent musikaliskt? Eller som människa?

Annons

Uppenbarligen kan vi inte ha sett samma show.

Jag såg en världsstjärna som gick in på en av norra Europas absolut största konsertscener och fick ett publikhav på cirka 70 000 personer att dansa. Med full kontroll, och med ett lager av hits som skulle göra de flesta av hennes kollegor bleka av avundsjuka, gjorde hon Orange scenen till sin egen.

Så många hits har hon att ösa ur att hon inte ens brydde sig om att sjunga dem i sin helhet. Istället tryckte hon ihop en handfull av dem till en medley som hon betade av i rask takt.

Med undantag för ett mittenparti där konserten kortvarigt tappade tempo levererade Rihanna en kaxig och underhållande show som skapade ren feststämning på festivalområdet. Konserten avslutades med en storslagen "Diamonds".

Det finns inget med Rihannas person eller konsert som kan beskrivas som litet.

Kanske är recensenten i fråga helt enkelt ovan vid att se kvinnor på Orange scenen. Det har jag en viss förståelse för. Visserligen har Björk varit där och spelat, liksom Patti Smith, PJ Harvey och M.I.A, men i övrigt består festivalens affischnamn av en oändligt lång historia av manliga musiker med eller utan gitarrer.

Om festivalen vill nå nya generationer av festivalbesökare och kännas angelägen även i framtiden måste festivalledningen våga förnya sin lineup och boka andra artister än de allra säkraste korten. Kanske är bokningen av Rihanna ett steg i den riktningen.

Politikens recension var för övrigt en av de snällare. I de övriga låg fokus på helt andra saker än musiken. Berlingske beskriver Rihanna som "på en gång vulgär och vacker", Helsingborgs Dagblad kallar henne "halvporrig" och danska Ekstra bladet lämnar all anständighet bakom sig och kallar Rihanna för en slyna redan i rubriken.

Taner Caliskan
Emilia Söelund
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons