Annons
Nyheter

Riff ställer in Cross Ystad

Det blir ingen Cross Ystad-festival på Öja slottsruin nästa helg. Usel biljettförsäljning tvingar musikföreningen Riff att ställa in.
Nyheter • Publicerad 9 juli 2006
Nya festivalen Cross Ystad blir babyn som åkte ut med badvattnet. Affisch: Mattias Kling & Åsa SvanbergFoto: 

Den 15 juli skulle artister som I'm from Barcelona, Anders F Rönnblom och USCB Allstars ha framträtt på den nya festivalen, tillsammans med lokala storheter som Elias och Majken Tajken.

800-900 sålda biljetter skulle ha behövts för att få den alternativt präglade rockfesten att gå runt. Men när bara omkring 300 biljetter sålts på förköp, fattade Simrishamnsbaserade Riff i helgen beslutet att ställa in. Riffs ordförande Torbjörn Öberg säger att han och styrelsen är både chockade över det låga förhandsintresset för festen, och förkrossade över att den inte blir av.

Annons

– Flera samverkande faktorer har lett till detta, berättar han bedrövat. Framför allt att förköpen legat långt under det acceptabla, men också att vi blev av med en scen.

– Firman som ägde scenen lade ner, förklarar han, och vi var tvungna att handla in en ny som blev en hel del dyrare.

För Riff är det ett stort ekonomiskt bakslag, om än inte lika förödande som det hade blivit om festivalen faktiskt hade genomförts med dålig publiktillströmning. Dock påverkas inte föreningens planerade konserter på Branterögen i sommar.

– Tanken var att lansera en festival som inte hade de vanligaste banden, utan både hade en bredd och kunde presentera akter som kanske inte många hört men som det fanns all anledning för fler att höra, säger Torbjörn Öberg, som ändå gjorde lyckosamma bokningar av exempelvis I'm from Barcelona och Elias innan de slog igenom. Men de olyckskorpar som kraxat om att intresset för den här sortens musik inte är stort i sydöstra Skåne tycks ha fått rätt.

– Det absolut tråkigaste är att vi jobbat så hårt, med en massa unga, relativt oerfarna människor, ända sedan slutet av september. Alla har lagt ner oceaner av arbete helt ideellt.

Samtidigt har planeringsjobbet gett nyttiga erfarenheter, och det kommer både Riff och andra att ha nytta av, tror Torbjörn.

Nu tvingas Riff dra sig tillbaka för att slicka sina sår. Men man ger inte upp, försäkrar Torbjörn Öberg, även om det lär dröja innan man funderar på en festival igen:

– Vi ska analysera det här, och titta på vad har vi gjort fel. Har vi varit för optimistiska med artisterna? Är det fel tidpunkt eller plats, har marknadsföringen brustit? Behövs egentligen Riff?

På sistnämnda fråga har Torbjörn Öberg själv sitt svar klart:

– Riff behövs definitivt, för att utveckla musiklivet i sydöstra Skåne. Sedan får vi se om jag är ensam om den åsikten!

Annons

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@allehandasyd.se

Fotnot. Köpta biljetter återlöses på inköpsstället.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons