Annons
Nyheter

Ridhus sadlar om till festival

Söderslätts countryfestival siktar inte bara på countryfolket, hästfolket och motorfolket. I september ska de också ha gjort det mysigt och inbjudande för familjerna - i en hästarena med stampat jordgolv.
Nyheter • Publicerad 26 juni 2012
I dag en grusig hästarena, i september en mysig familjefestival. Det hoppas i alla fall Maria Pojjesdotter från föreningen Anderslövarna, samt Jonas Lundh och Andrea Droca från Söderslättsfestivalen.
I dag en grusig hästarena, i september en mysig familjefestival. Det hoppas i alla fall Maria Pojjesdotter från föreningen Anderslövarna, samt Jonas Lundh och Andrea Droca från Söderslättsfestivalen.Foto: Tomas Nyberg

Det där med "stampat jordgolv" är förstås en sanning med modifikation. Marken inne hos Sydslättens ridklubb - en arena dimensionerad för internationella hopptävlingar - består av en synnerligen lättrampad blandning av sand och riven polyester. Det känns lite som att gå i en gigantisk papegojbur. Fast en ren sådan. Det luktar inte ens häst, mirakulöst nog.

– Där borta vid stora scenen blir det ett dansgolv, säger Andrea Droca från föreningen Söderslättsfestivalen och pekar mot den enorma hallens västra kortända.

Annons

– Det kommer att lukta grillat, och vara en massa liv och rörelse, inte minst av folk i cowboyhattar, säger kollegan Jonas Lundh, som tänker lite "amerikanskt nöjesfält" om upplägget.

I förstone hade arrangörerna i den ideella föreningen sina ögon på Rosenhagen i Anderslöv. Men det var innan de blev kontaktade av Maria Pojjesdotter från föreningen Anderslövarna, som tyckte sig ha ett bättre förslag; Sydslättens ridhus, beläget i utkanten av byn och med gott om utrymme för såväl publik som parkering. Och nyligen utprovat för en tusenhövdad publik under "hästartisten" Tobbe Larssons besök.

– Här får man plats med det mesta, även att växa, säger Maria Pojjesdotter. Man skulle kunna ha allt inomhus, om det blir dåligt väder.

Festivalen får två scener, en inne i stora hallen, gemenligen kallad Gula hallen. Och en mindre utomhus, intill den Röda hallen där hästaktiviteter och andra uppvisningar ska äga rum.

Och uppvisningar blir det; välputsade veteranbilar, taktfast linedancing och vådlig westernridning - exempelvis den delikata konsten att med lasso snara en rörlig kalvdocka (så kallad dummy-roping).

– Ska vi bli en familjefestival så måste det finnas aktiviteter för barnen också, som sagostunder, hoppborg och djur att klappa, berättar Andrea Droca.

Mat och marknadsvaror är andra hörnstenar i den första countryfestivalen, i grunden ett "Leader-projekt" stött av EU-pengar riktade mot att stärka landsbygdens ekonomi. Därför har den hamnat där den hamnat – och det är inte precis så att musikvalet känns fel i sammanhanget. Inte bara renodlad country kommer dock att höras, utan även bluegrass, folkpop och rockabilly.

Omkring 1200 personer ryms vid stora scenen, men Countryfestivalen siktar högre än så. Uppemot 3000 besökare på två dagar hoppas man på.

Festivalens dragplåster är The Playtones, under den mer rockabillybetonade lördagen, och Hasse Andersson och Calaisa under den lugnare söndagen.

– Playtones och Hasse Andersson vet man ju vad de går för, säger Maria Pojjesdotter. Men att kunna presentera nya namn som folk kanske inte har hört förr, det är nästan ännu roligare.

Annons

Till de nya räknas exempelvis Malmös eget bluegrassband Hold Your Horses, och Simon Andersson som i höstas var den ende icke-amerikan att nomineras för ett pris på Hollywood Music Awards.

– Som startår är vi jättnöjda med våra bokningar, säger Andrea Droca. Men målet är att i framtiden kunna erbjuda även internationella artister.

Jonas Lundh drömmer redan om den dag då Josh Rouse och Keith Urban spelar i Anderslöv, och Maria Pojjesdotter skulle gärna se att man gjorde om småländska High Chaparalls bedrift och lockade över Dwight Yoakam.

– Jag tror att det tar fem år att bygga en attraktion som drar folk från hela Sverige, säger Maria Pojjesdotter. Men då tror jag att man även kan locka hit danskar och tyskar. Varför inte?

Madeleine Gripsten
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons