Annons
Nyheter

Revypar med rätt att roa

Folk strömmar till Folkets Park, för att se Trelleborgs revypar nummer ett, Jonas Andersson och Jessica Andersson-Türsch, spela "Fars lilla tös". Ett ovanligt lustspel för paret: de står på scenen samtidigt, och slipper spela kärlekspar.
Nyheter • Publicerad 12 juli 2002
Foto: 
Foto: 

BILD: CLAES NYBERG Tre föreställningar återstår fram till söndag. Det har varit stort sug efter platserna, som trots att de utökats till omkring 400 inte räckt till för de senaste föreställningarna. - Jag läste manuset och tyckte att rollen som "tösen", som Eva Rydberg gjorde på Fredriksdal, vore perfekt för Jessica, berättar maken Jonas. - Hon kan vara väldigt rolig, och det har hon egentligen aldrig riktigt fått visa i våra sommarlustspel. - Jag hade jättesvårt att komma in i rollen innan jag fick kläderna, berättar Jessica. Med "Mr Morningtons" kostym blev det kanon, då kunde jag spexa och det är jätteroligt. Att de turas om att medverka beror på att någon måste ta hand om barnen Elias, nio år, och Elin, fem. De träffades i kulisserna, så klart. Jonas, uppfostrad hos Scentiljorna, var tekniker på sommarspelet 1991, men till nyårsrevyn samma år klev han upp på scenen. Och kom närmare Jessica, dotter till revyns då drivande krafter Werner och Ulla Türsch. Jessica gjorde scendebut redan som fyraåring. Kvällen för premiären på sommarlustspelet 1992 förlovade de sig. Romantiskt, eller hur? - Nja, min man är inte mycket för romantik, säger Jessica med en suck. Kvällen vi förlovade oss somnade han bara. Jag var tvungen att själv trä på ringen när han sov! - Hon kunde ju ha väckt mig! protesterar Jonas, som hört historien förr. 1995 gifte de sig, på det traditionella "bonnabröllopet" i Smyge. Det var väl ändå romantiskt? - Ja, men tror du Jonas gick ner på knäna och friade? säger Jessica med en ny suck. När han läste att de sökte ett brudpar, så sa han "ja, ska vi ta och drämma till, kanske?". Paret skrattar gott. Det krävs humor, när man ska repetera en eller två gånger i veckan från april, och sedan så gott som varje kväll när det drar ihop sig till premiär. - Det kan bli tröttsamt, medger Jessica. Jonas mor brukar säga "det märks att ni ska ha premiär, för nu tåler ni inte varann!". Varför håller man på, då? - Det undrar vi också! skrattar Jessica. Det är väl för adrenalinkickens skull, när man står på scenen. - När det kommer folk och man får bra respons, då är det roligt, inflikar Jonas. I år har vi fått höra av många malmöbor att vår föreställning är bättre än den på Pildammarna. Trelleborgsrevyn är ett amatörsällskap. Jessica är undersköterska, men tänker plugga till socionom. Jonas är barnskötare, och extraknäcker som badhusvakt och taxichaffis. - Många tror att vi tjänar storkovan, berättar Jonas. Men det är ju trots allt bara en hobby. Ulla och Werner Türsch bor numera i Spanien, men har inte slutat revya. Området kring Fuengirola är rikt på svenskar och man umgås inom Club Nordico, där Türscharna ofta står för underhållningen. Båda förhör de sig om revyns väl och ve. - Vi brukar spela in videokassetter och skicka till mamma, berättar Jessica. Fast hon klagar. "Nu har vi kommit ifrån skånskan så mycket, så vi förstår inte vad ni säger!"

Lars Thulin lars.thulin@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons