Annons
Nyheter

Reservdelar till skjortor

Nyheter • Publicerad 25 september 2007
Reservdelar till skjortor
Reservdelar till skjortorFoto: 

Det verkar vara spridda skurar med getingar i år. Många upplever det som jag, att det inte har varit särskilt många getingar medan andra har haft allt för många.

Jag talade med en trevlig dam som bor på landet och de har haft ett getingbo under takskägget i sommar. Märkligt nog har inte kvinnan och hennes familj blivit störda av getingarna, hon uttryckte i stället beundran för de vackra insekterna med långa välformade känselspröt. En så avslappad inställning till de grymma rovdjuren måste man ju bara beundra.

Annons

Men hon berättade också att de alldeles nyligen råkat ut för samma sak som jag gjorde i Skurup för många år sedan – plötsligt en dag var huset fullt av getingar. Men det fanns en förklaring. Familjen hade borrat ett hål genom väggen för en elsladd till ytterbelysningen. Ni vet ett sådant där hål med ett vitt platsrör.

Tydligen kom det en varm luftström genom röret och det lockade in de våta och frusna getingarna. Det var uppenbart att kvinnan tyckte synd om insekterna. Alla utom några drottningar kommer ju att dö nu i höst.

Jag träffade en bekant på stan och han pekade på mig och sade: "Reservdelar". "Ja, det kan vara bra att ha", replikerade jag snabbt men undrade förstås vad han menade. "Jo", svarade han, "hur ofta får du reservdelar med på köpet när du handlar någon pryl?" "Aldrig", svarade jag. "Fel!" kontrade han och förklarade det som jag egentlige redan visste – när man köper skjortor och vissa byxor så får man alltid extraknappar till. De är, som ni också vet, insydda i kanterna på plaggen. Alltså reservdelar.

"Varför är det så", frågade han och pekade återigen på mig. "Varför bara reservdelar till skjortor och byxor? Dessutom är det en internationell företeelse".

Jag blev svarslös. Ännu en gång ställs jag inför en väldigt viktig fråga som jag inte har något svar på. Kan det hänga samman med att försäljningen av knappar i butiker upphörde någon gång förr i tiden – men nej, det stämmer inte. Fortfarande kan man väl köpa knappar i en del klädaffärer och på varuhus?

Ni måste alltså hjälpa mig. Varför får vi extraknappar till skjortorna, när började det och vad var det som gjorde att fabrikörerna började bjuda på denna unika service? Och på tal om det, det blir allt mer ovanligt med det där lilla sybehörssetet som alltid fanns på hotellrummen förr. Trist, ty det behöver vi till skjortknapparna.

Robert Dahlström, 0411-557853

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons