Annons
Nyheter

Regeringens tillåtna anarki

Nyheter • Publicerad 12 oktober 2006
Regeringens tillåtna anarki
Regeringens tillåtna anarkiFoto: 

Det tog inte många dagar efter valet förrän vi har fått en helt ny samhällssyn i Sverige. En lätt anarkistisk samhällssyn, skulle man kunna säga. Det är inte längre alldeles självklart att vi ska följa lagarna – bara vi har goda skäl för bryta mot dem. Om än subjektiva och högst personliga skäl.

Om de goda ministrarna vetat att de skulle bli ministrar hade de förstås inte anställt svart arbetskraft eller gett tusan i att betala tvlicensen. Och, enligt utrikesminster Bildt, med tanke på hur fullständigt tokig lagstiftningen är så är det alls icke förvånande att ministrarna tullat på dem. Bildt får det nästan att framstå som något hedervärt, ett utslag av sund civilkurage.

Annons

Det är lite kul, det här. Frågan är om det gäller även för oss andra, vanliga medborgare? Tveksamt. När vi stoppas av polisen, till exempel, för att ha kört för fort, slarvat med bilbältet eller glömt sistadagen för inbetalningen av bilskatten. Eller parkerat fel.

"Hade jag vetat att det skulle bli en poliskontroll här idag då hade jag förstås haft bältet på mig/inte kört för fort/självklart betalt bilskatten. Och "hade jag vetat att parkeingsvakten just idag skulle patrullera på XX-gatan då hade jag självklart inte ställt mig där." Och så nickar polisen/domaren förstående och vinkar iväg oss/river sönder pboten. Dream on.

Jag delar inte makthavarnas och lagstiftarnas uppfattning om att vi inte får kissa på allmän plats. Det är ju rent gödningsmedel och bidrar till att våra parker och planeringar kommer att blomsta ännu mer. Det förbudet tycker jag är helt uppåt väggarna och därför kissar jag var jag vill – dock företrädesvis bland blommor och träd.

Och varför får vi inte dricka vin på allmän plats i vissa kommuner? Några av oss kanske inte har möjlighet att ta oss ut i naturen eller till stranden utan måste av någon anledning hålla oss i staden. Varför får vi då inte ta med oss matkorgen, den rutiga duken, kristallglasen och vinflaskan och slå oss ner på parkens gröna och sköna gräsmatta? Nej, det förbudet förstår jag inte och därför bryter jag mot det. Och förväntar mig ett frikännande.

Nä, nä – så är det inte alls. Det blev väldigt snabbt en ännu tydligare skillnad på folk och folk med den nya regeringen...

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons