Nyheter

Rastlös Totta soul- kung på nya skivan

Nyheter • Publicerad 20 november 2004
Totta Näslund fick inspirationen till sin soulplatta efter att ha hört Otis Redding på radion. Han fyller 60 år i april, har redan de tre kommande skivorna planerade. Först en samlingsskiva, därefter en Dylanplatta och ett album med låtar från hans barndom @08 Bildbyline:bild: Malin Rudblom/Pressens Bild
Totta Näslund fick inspirationen till sin soulplatta efter att ha hört Otis Redding på radion. Han fyller 60 år i april, har redan de tre kommande skivorna planerade. Först en samlingsskiva, därefter en Dylanplatta och ett album med låtar från hans barndom @08 Bildbyline:bild: Malin Rudblom/Pressens BildFoto: 

Bluesmannen Totta Näslund blir soulkung på nya skivan. "Jag sjunger som jag sjunger, om det är soul eller inte vet jag inte. Men det är i alla fall med själ och hjärta som jag berättar en text. Det är det jag kan", säger han.

Det började med att Totta Näslund en dag hörde "(Sittin on The dock of the bay" med Otis Redding på radion. Plötsligt mindes han sina soulhjältar och snart hade han fått idén till sin nya platta.

– Eftersom jag hade trampat i country- och bluesmarkerna i en massa skivor så kände jag att något nytt måste hände i mitt liv, musikaliskt. Och där dök idén upp, förklarar han.

Tanken var att göra en soulskiva på svenska. Inte den moderna soulen med R Kelly, Angelo eller Alicia Keys, utan som den lät när Totta Näslund mötte den på 60-talet; som Otis Redding, James Brown, Wilson Pickett och så förstås Aretha. Parallellt med bluesen och folkmusiken har Totta Näslund alltid lyssnat mycket på soul.

– Jag älskar artister som lämnar ut sitt hjärta, lägger det på spåret och riskerar att få det överkört. Jag hoppas jag sjunger så också, säger han. Till nya plattan, "Totta 7: Soul! På drift" har han fått låtar skrivna av Plura Jonsson, Tomas Andersson Wij och så merparten av materialet från Mauro Scocco, en man som faktiskt sjöng att han var en "Soulboy", en gång i tiden med Ratata.

Mauro Scocco och Totta Näslund brukar prata med varandra om livet och så skriver Mauro efter vad Totta berättar.

– Mauro gillar att man berättar något om livet, och till den här plattan har det hänt vid ett par tre tillfällen.

– Men när jag får en text så väljer ju jag det jag tror jag kan framföra på ett trovärdigt sätt. Det är Mauros låt, men jag gör den till min. Det är viktigt att det är trovärdigt.

Soulskivan är den sjunde solo-skivan, prydligt numrerad sålunda av sångaren. Men efter den kommande samlingsskivan, Totta 8: Bättre begagnat/Tottas bästa!" kommer han att sluta numrera sina skivor, göra bokslut och gå vidare. Han fyller 60 år i samma veva, men kommer definitivt inte att sluta med musiken utan planerar redan för ytterligare två album.

–Jag vill göra en Dylanplatta med låtar översatta till svenska. Jag har pratat med mannen som ska översätta, han är i min ålder, men jag tänker inte säga vem det är, berättar Totta Näslund och fortsätter:

– Dessutom vill jag göra en platta som ska sammanfatta mitt musikaliska arv, låtar som jag kommer ihåg från barndomen, som har betytt någonting för mig.

I januari blir det turné och senare i vår blir det ytterligare en turnésväng, men då tillsammans med Jack Vreeswijk.

– Det kan du skriva upp att jag är. Ingen rast, ingen ro. Och den här plattan är ju klar nu. Nu kommer jag inte att lyssna på den på 20 år, säger han om soulskivan.(TT Spektra)

Mikael Forsell

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.