Annons
Nyheter

Raggsockor och ärtsoppa

Nyheter • Publicerad 20 september 2007
Raggsockor och ärtsoppa
Raggsockor och ärtsoppaFoto: 

I somras fick jag ett par handstickade, rumänska sockor, typ raggsockor. Tjocka, väldoftande och vackra. De har legat framme för sin skönhet skull men nu ska de användas på riktigt. Som innetofflor. Ty nu är hösten här på allvar och det tycker jag om.

Vinder vräker på och skallrar mina fönster, regnet piskar på taket och det är kallt i min boning. Det är dags att stänga alla vidöppna sommarfönster, blott det i sovrummet får fortsätta vara öppet, plocka fram stearinljusen, de varma innelinnebyxorna och hoppa i de rumänska raggisarna och mysa ihop i fåtöljen.

Annons

Det är dags att baka mustiga bröd med hänförande doft och låta smöret smälta på en fortfarande varm brödskiva till en underbart smaklig förening. Det behövs inget pålägg, ingen ost –€" möjligen en liten klick krusbärsmarmelad. Det är lätt att baka bröd, det tar inte särskilt lång tid och resultatet blir underbart.

Det är också dags att krypa in i lammullströjorna, lägga sjalen i en elegant slinga runt halsen och kanske rent av toppa med en lustig mössa eller en saklig keps. Dessvärre får jag köpa nya handskar – mina trotjänare, älgskinnshandskarna, glömde jag i en taxi i Lund en sen kväll i vintras och därmed är de borta. Tweedkavajen ska fram ur garderobens djup – hoppas den inte blivit maläten. En god vän till mig fick flera av sina vackraste och varmaste halsdukar perforerade av mal förra sommaren.

Och så pratar vi långkok, köttgrytor och mustiga soppor. För någon dag sedan fick jag Jens Linders stimulerande och inspirerande bok Långkok med många maffiga recept. Men afrikansk chiligryta, indisk smörkyckling och persisk lammgryta i all ära – vad som först fick snålvattnet att rinna till var bilden på kokt rimmad oxbringa – med rotmos och stark senap. Mycket vitpeppar i rotmoset. Det är riktig höstmat det. Nu när jag tänker på det blir jag också väldigt sugen på en klassisk sjömansbiff, det är förstås vitpepparsmaken tillsammans med portern som hägrar.

Och en god vän till mig började helt plötsligt i går att pratat om varm punsch och riktig hemlagad ärtsoppa med både bringa, fläsk och korv och massor av timjan. Och då slog det mig att det var nästan ett år sedan jag åt ärtsoppa senast. Bör åtgärdas snart.

Som sagt, äntligen är det höst och en kulinarisk vår långt från sommarens melon med skinka, lätta sallader och äckligt rosévin.

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-557853

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons