Annons
Nyheter

Psittacosis attackerar apatin

De vill krossa apatin - och kapitalismen. Men när Trelleborgs mest omtalade nya band, Psittacosis, i eftermiddag spelar på Allans Musikfest i Trelleborgs stadspark, blir det utan de röda flaggorna.
Nyheter • Publicerad 26 juli 2002

BILD: MÅRTEN SVEMARK De fem 17-18-åriga killarna i hårdpopbandet Psittacosis har på kort tid rönt hyfsad uppmärksamhet. De har spelat i Malmö och på Tivolirocken i Kristianstad. På Söderslättsgymnasiets avslutningsfest skakade de om en publik på omkring 1500 personer. De är 60-talsinfluerade, av tuffa, skramliga rockband som The Who och tidiga Kinks. Och uttalat anti-kapitalistiska, rent av agitativa. Det var också med visionen om att starta ett renodlat politiskt band som gitarristen Victor Håkansson förra våren började se sig om efter bandkamrater. Men så brast ett förhållande, och med den även visionen. Psittacosis texter handlar därför om kärleksproblem och politik - eller kärlek & uppror, om man så vill. - Men vi lyssnar inte enbart på politisk musik, betonar Victor. Bra musik är alltid bra musik - även om det är exempelvis klassiskt. - Samtidigt kan allting vara politik, från skorna du har på dig till maten du äter. Psittacosis svurna fiende är det hjärndöda konsumerandet av trender: ännu en ny artist utan något att säga, ännu ett nytt mode att haka på för att inte hamna utanför gänget och snacket. - Att lyssna på Britney Spears tycker jag personligen tyder på apati, säger Victor. Men det behöver inte vara det. Engagerar man sig för en sak så är det inte apati. Det som engagerar Psittacosis är rockmusiken. Killarna repar hårt, vanligtvis tre gånger i veckan, och har massor av låtar inför inspelningen av sin andra demo. - Det mesta handlar om musik, berättar sångaren David Nelander. Och musik är det jag vill syssla med. Besökarna på musikfesten i Trelleborgs stadspark i eftermiddag lär inte få se de röda flaggor som Psittacosis gärna smyckar scenen med. Musikföreningen Allan vill inte se konserter vändas till politiska manifest. - Vi säger vad vi tycker, och det gillar de tydligen inte. Ändå har de haft Refused på Allan, noterar Victor lite syrligt. - Men flaggorna är inte viktiga, inflikar David. - Nej, det är musiken, fortsätter Victor. Får vi bara en publik som lyssnar på oss, så kan vi utveckla det. Psittacosis vill enligt Victor Håkansson gå emot normerna och provocera fram en reaktion. - Vi vill krossa apatin som sorgligt nog finns bland ungdomar överallt. Hellre tusen personer som hatar oss än tusen som inte bryr sig.

Lars Thulin lars.thulin@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons