Nyheter

Provokationens olidliga lätthet

Nyheter • Publicerad 25 januari 2007
Foto: 

Rockens uppgift, näst efter att vara högljudd och lukta lite konstigt, är att provocera Makten. Men så förvånande lätt som för de två unga rapparna i Landskrona borde det banne mig inte vara.

Det är inte utan att man undrar på vilken kontinent, och i vilket årtionde man befinner sig när två rapparkids åtalas för att ha framfört en låt offentligt. Duon Emilush & Caustic misstänks för "förargelseväckande beteende" sedan de sjungit "nu är det krig mot polisen" och "jävla snutjävel" på en festival.

Killarna känner sig illa behandlade av poliser i det socialt inflammerade Landskrona, vilket de ville skildra. Det enda de gör är förstås att utnyttja sin yttrandefrihet. Och sin konstnärliga frihet, även om det lär ta emot hos Sveriges samlade svensklärarkår att erkänna det konstnärliga värdet i "jävla snutjävel".

Två saker är helt unikai det här fallet, och då tänker jag inte på att en yttrandefrihetsfråga har hamnat i en tingsrätt som allmän ordningsfråga. Nej, det unika är dels att ordningsmakten blir provocerad av en sådan futilitet, dels den maffiga, går-inte-att-köpa-för-pengar-publicitet som Emilush & Caustic fått i och med åtalet. Ett radikalt uppsving i polisens bruttonationalkontraproduktivitet, skulle man kunna säga.

Ja, nog har det väckt förargelse alltid – hos alla de poliser som i dag sliter mössan av hjässan och stampar på den.

För snart 30 år sedansjöng Ebba Grön Skjut en snut, och rapparna NWA, Niggers With Attitudes, tröttnade på rasismen i kåren och gjorde låten Fuck Tha Police.

Faktum är ju att angrepp på den rådande ordningen är rockens rebelliska uppgift, och vilka är det som upprätthåller den rådande ordningen? Farbror polisen. Som mitt i gatan står, och på något sätt ändå är en sittande anka för äggkastning och okvädingsord.

Osökt kommer jagockså att tänka på hur den unge Kurt Cobain, långt före berömmelsen med Nirvana, blev arresterad för att ha klottrat på en vägg. Den unge vandalen plockades på allt han hade i fickorna, och upp i lagens långa fingrar kom då bland annat en kassett med Kurres dåvarande favoritband: Millions of Dead Cops. Inte någon förmildrande omständighet, kan man misstänka.

Möjligen var det hans gamla slagord "God is gay" eller "homo sex rules" som Cobain spraymålade. Vilket det än var lär Gud ha tålt det (Cobain är för övrigt känd för sin aforism "jag brukade vara stolt över att vara homosexuell, fast jag inte var det").

Klart att poliser inte skabehöva tåla vad som helst. Men enkla provokationer från ungdomar, sådant borde de stå över. Ungar nu för tiden har ingen respekt, mumlas det i pensionärsleden (här ska påpekas att ordet "pensionär" inte behöver ha något med ålder att göra).

Men respekten är ju så beskaffad att man kan inte banka den i folk med batonger. Man kan bara förtjäna den.

Säg att alla artisterbelagts med munkavle för att den allmänna ordningen lugnt skulle kunna sova vidare. Det är what we in Sweden skulle kalla förargelseväckande beteende, det.

Lars Thulinblir numera bara gripen av snyftiga filmer.

lars.thulin@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.