Nyheter

Progg från Skåne

Nyheter • Publicerad 28 februari 2007
Foto: 

Det beror nog på åldern att man, alltså jag, numera blickar och lyssnar lika mycket bakåt som framåt. Och det var också en av anledningarna till att Mia Gerdin, Stefan Wermelin och jag i fjol gav ut boken 99 proggplattorom den musik som på 70-talet spelades inom den så kallade progressiva musikrörelsen.

Vi frågade oss: Var musiken så bra som vi tyckte på 70-talet? Sen tog vi fram våra gamla LP-plattor, lyssnade och svarade: Nej, den är ju ännu bättre!

Vår proggbok var en populärversion av Bibeln. Det förstår jag när det nu kommit just en progg-Bibel med titeln The Encyclopedia of Swedish Progressive Music 1967-1979 – From Psychedelic to Political Propaganda. Ett proggmusiklexikon, framforskat och sammanställt av Tobias Petterson och Ulf Henningsson, med korta, faktaspäckade biografier över proggband, musiker och artister samt skivlistor. Mycket torrare skrivet (än vår underhållande bok) men också mer innehållsrikt. Alltså en fördjupad proggbok för oss som skrev den förra och andra – ja, låt säga nördar – som vill ha ännu mer.

Sååå många kan det väl inte finnas i Sverige (ursäkta, om några före detta medlemmar läser det här) som jagar runt på antikvariat och mässor efter 70-talsplattor med till exempel grupperna Asoka och Änglabarn (bägge från Malmö)? Det visste man på förlaget Premium: progglexikonet har inte getts ut på svenska utan enbart med engelsk text.

De största "svenska" 70-talsnördarna finns i USA och – inte minst – Japan. De driver upp skivpriserna så att debut-LP:n Tramseböx med Radiomöbel i den här progg-Bibeln blivit värderad med en 9:a (det betyder att den kan kosta uppåt 2 000 kronor). Var du med och minns gruppen Radiomöbel från Lund? Eller har du hört White från Malmö? Deras LP, I denna samling, har fått en 5:a av lexikonets värderingsgrupp.

Så kan man också använda progg-Bibeln: bläddra i den och hålla utkik efter skånska proggband och musiker som inte blev lika kända som Hoola Bandoola, Peps, Risken Finns och Philemon Arthur & The Dung. (Fast kända och kända, de sistnämnda är fortfarande lika anonyma.)

Thomas Wiehe, bror till Mikael, är värd att minnas som Skånes främsta sångpoet – någonsin! Radioprataren Kalle Oldby var medlem i Jemerton Jönssons från Lund och med gruppen Storm försökte poeten och musikern Jacques Werups att spela progressiv rock. Förresten glömde jag berätta att den ene medlemmen i duon Änglabarn hette Dan Tillberg.

Men hur lät trion Jai Guru Dev som åkte från Malmö till London för att få skivkontrakt med Apple, alltså Beatles skivetikett? De tre singlarna (inte på Apple utan på svenska skivmärket Olga) med Jai Guru Dev skulle jag gärna vilja höra…

Fler proggband/artister i Skåne:

Amerindios, Anna Koka Fem Ägg Jag Är Värd I Huset, Avgrunden, Fiendens Musik, Musiktruppen Guran, Husmoderns Bröst, Grand Yet, Lotus, Mixed Media, Musikteatergruppen Oktober, Raj Montana Band, Röda Bönor, Stenblomma, Ronny Åström…

Bengt Erikssonhar aldrig haft några näbbstövlar!

bengt@mediaimorronidag.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.