Annons
Nyheter

Pressen knäckte Michael

Jag trodde inte jag skulle beröras av ett abrupt slut på Sagan om Konungen av Pop, var rent av halvt förberedd på ett sådant.
Nyheter • Publicerad 26 juni 2009
Foto: 
Foto: 

Men det går inte helt att hålla ifrån sig ett livsöde som var ett av populärkulturens mest storslagna, och definitivt ett av de mest tragiska.

Brian Molko, sångare i Placebo, relaterade nyligen i en intervju teorier om hur en artist ofta stannar i utvecklingen i den ålder han/hon befinner sig när det stora genombrottet kommer. I Michael Jacksons fall betyder det elvaårsåldern, vilket kanske kan förklara att han livet igenom relaterade bäst till barn. Ett inledningsvis charmerande drag, som dess värre lämnade ganska bitter eftersmak.

Annons

Även jag minns Michael Jackson bäst som ett barn; den lille killen som så lätt stal showen från sina storebröder i Jackson 5, och dansade och sjöng så afrofrillan skakade. I ett försök att vinna inte bara vår kärlek, utan även sin mammas och pappas.

Michael Jackson personifierade den svindel som kan drabba en människa uppe på den absoluta toppen. Det går inte att prata om honom enbart som ett musikaliskt fenomen – trots att han var ett av de största. Oundvikligen kommer man in på plastikoperationerna, syretältet, surrogatbebisarna, hans behov av att bo i ett sagoland samt att Jacksons bästa, kanske enda, vän var en chimpans. Miljardskulderna som skulle ha fått folket på ”Lyxfällan” att hastigt ursäkta sig och sjunka genom golvet. Och, förstås, pedofilskandalerna.

Det var mycket som tydde på att Michael Jackson inte bodde på samma planet som vi andra. Det är inte för inte som han fulländade ”moonwalken”, illusionen av en människa som rör sig genom tid och rymd på ett sätt som får oss andra att bara gapa. Steg för steg förvandlade Michael sig själv till en varelse som var obestämbar till såväl kön som hudfärg och sexualitet.

Alla märkligheterna skymde Jacksons verkliga bidrag, musiken, och det perfektionistiska framförandet av den. Där har Michael Jackson inte bara gjort avtryck som kommer att bestå i evigheter, utan också utgöra vad man brukar kalla ”a tough act to follow” – milt uttryckt.

Jag håller det inte för otroligt att det var trycket från omgivningen och honom själv som blev för mycket för Michael Jackson. Den makalösa serien avskedskonserter, 50 på raken, hade varit en övermänsklig uppgift även för en artist i topptrim såväl fysiskt som psykiskt.

En sak är i alla fall säker: Peter Pan har lämnat oss. Kan han finna glädje och frid någonstans, så är det i Neverland.

Johan Silfversten Bergman
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons