Annons
Nyheter

Premiärdags för yr kärlekskarusell

En riktig kärlekskarusell, som får sin yrselskapande snurr av lust och vårkänslor, är Fröken April, Teater Teatrums nya uppsättning på Ystads teater.
Nyheter • Publicerad 26 mars 2007
Kärlek, svartsjuka och kärlek igen. I Teatrums Fröken April utväxlas blickar och pussar mellan bland andra operastjärnan Osvald Berg (Göran Thorell) operadivan Vera Ström (Beatrice Järås), den sköna Maj (Mia Poppe) och bankdirektör Arvidsson (Duncan Green). BILD: LARS THULIN
Kärlek, svartsjuka och kärlek igen. I Teatrums Fröken April utväxlas blickar och pussar mellan bland andra operastjärnan Osvald Berg (Göran Thorell) operadivan Vera Ström (Beatrice Järås), den sköna Maj (Mia Poppe) och bankdirektör Arvidsson (Duncan Green). BILD: LARS THULINFoto: 

Ä;;;ventyret med TjechovsMåseni höstas lyckades över förväntan, om den nya ensemblens nav, producentduon Therese Willstedt och Josefine Tengblad, ska sammanfatta.

- Men hur ska man få folk in på Ystads teater när solen kommer fram? frågar sig Therese Willstedt.

Annons

- Enda alternativet är att försöka maxa upplevelsen, så att man får så mycket mer inomhus!

På skärtorsdagen (5 april) är det premiär igen, för Fröken April. Den följer Teatrums linje av crossover mellan film och teater i det att den är en film - aldrig uppförd som teater - och i sitt original från 1958 en älskad svensk klassiker av Göran Gentele.

- Han skruvade till 50-talet och fick fram essensen, berättar Therese.

På scen i Ystad handlar det om att behålla filmens humor, och den många gånger naiva framtidstro som åtminstone ur vår synvinkel karakteriserar 50-talet. Samt krydda med tidstypiska schlagers typ Lill-Babs April.

- Om jag sett filmen? Ja det kan du tro! utbrister Beatrice Järås, Skillingesångerskan som gör en av de fyra huvudkaraktärerna.

- Den var min favortifilm som barn, och en av de saker som låg bakom att jag så småningom sökte till operan.

Att göra rollen som operadivan Vera Ström, med vad hon själv kallar "oskolad musikalröst" i en föreställning som ska kännas "sprudlande som ett glas bubbel" tycker Beatrice är enormt roligt. Inte minst för att det är hemmaplan. - Man måste satsa på kultur på nära håll, tycker hon. Varför ska man behöva åka till Stockholm för att se bra teater?

- Tanken med en repertoarteater i Ystad är lysande. Särskilt med en befolkning som är intresserad av kultur. För Fröken April själv, Mia Poppe, innebär rollen en återkomst till Skåne. För några år sedan for hon till Stockholm och frilansade, blev konstnärlig ledare för Kalle Flygares teaterskola och gjorde filmroller, exempelvis i den nu aktuella Nina Frisk.

- Jag kände att jag behövde en paus efter 15 somrar eller något på Fredriksdal. Jag kände mig så knuten till Skåne och ville skapa en ny plattform, berättar Mia, som också hade att tampas med skuggan efter fadern Nils Poppe.

Men nu njuter hon av att vara tillbaks, och ska till och med dyka upp i Fredriksdalsfarsen Den stora premiäreni sommar.

Annons

- Fröken April är en roll som faktiskt känns rätt nära mig själv, berättar Mia. Hon är livsbejakande och modig, och så förälskad i kärleken att hon håller på att tappa bort sig själv.

- Men det finns en undertext också, i det att kärleken visar sig vara något annat än man trodde från början. Den första förälskelsen kan vara en schablon som inte har något med riktig kärlek att göra.

För Teatrum innebär andra säsongen på Ystads teater lite tryggare och fastare former och en växande kår av kultursponsorer. Numera räknar alla med att satsningen är långsiktig och att det kommer en ny publikdragare i höst.

- Vi är ju lite knäppa, medger producenten Josefine Tengblad, som en kommentar till att de vågade satsa på något som så många sa var dömt att misslyckas.

- Det finns en dam i teaterbranschen - inga namn - som sa att "om de lyckas, då äter jag upp min hatt", berättar Josefine förtjust.

- Hon äter fortfarande!

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons