Annons
Nyheter

Popkollochans för tjejer

I sju år nu har Marit Bergmans ljusa idé för att ge unga tjejer musiköra, självkänsla och råg i ryggen spridit sig över landet. I sommar kommer "Popkollo" till Höllviken.
Nyheter • Publicerad 5 mars 2010
Foto: 
Så här såg det ut på "Popkollo Madame" i fjor, då handledaren Carolina Carlbom visade Freja Wagner rätta stilen på trumstockarna, och Karin Hallbäck Stigendal och Julia Svensson (till höger) testade rytminstrument.Foto: 

HÖLLVIKEN. När artisten Marit Bergman sparkade igång det första popkollot 2003, i samarbete med Rockparty i Hultsfred, var idén att peppa unga tjejer från 12 till 16 år att ge sig in på ett mansdominerat område: rockmusiken. Under tio dagar med handledare - kvinnliga, förstås - har de fått ta sig an låtskrivande och att spela i band. En vuxen variant, "Popkollo Madame" har också sett dagens ljus, bland annat i Hästveda.

I sommar kommer mellan 300 och 400 tjejer över hela landet att tussas ihop för att experimentera med instrument och skapa bandkemi. 25 av dem på Malmö sommargårdar i Höllviken, 31 juli till 6 augusti, som alltid avrundat med en konsert. Anmälan sker via hemsidan popkollo.se.

Annons

- Vi vill komma närmare Malmö helt enkelt, för att göra det lättare både att få dit barn och vuxna och ledare och att hålla konserter, berättar Popkollos projektledare Jennie Larsson.

– Sedan ligger ju Höllviken nära havet också, det är inte helt fel på sommaren!

För tjejerna är det här en chans inte bara att testa instrument. Det hålls också workshops i dj:ing och ljudteknik. Träffen är öppen för alla, men Jennie Larsson utgår från att de som söker redan har ett grundmurat musikintresse.

– De har kanske bara inte kommit igång med att bilda ett eget band, och behöver en push i rätt riktning, säger hon.

Fjolårets skånska kollo var uppdelat på pop och hiphop, men i år blir det mixat. Även rappare ska få testa gitarren.

- Vi får höra många berättelser från tjejer som har kommit igång att spela, blivit peppade och bättre rent musikaliskt. Vi hoppas ju att man ska bli stark som tjej och våga ta för sig. Det perspektivet är nästan lika viktigt som det musikaliska, tycker Jennie Larsson.

Är det inte orättvist mot killarna, att bara tjejer kan gå på popkollo?

- Nej det tycker jag inte, säger Jennie med ett litet skratt.

– Killarna har så mycket annat. Och är det bara tjejer, så finns det i alla fall inga killar som kan stå i vägen för dem. Det räcker att gå in i ett klassrum för att se att det är svårare för tjejer att ta plats.

– Vårt mål är att tjejer ska våga ta mer plats, både i musiken, klassrummet och samhället i stort.

Johan Silfversten Bergman
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons