Annons
Nyheter

Popgeniet Peter bjuder in till popfrågetävling

Han är popexperten som vann Tv 3:s "Musikmatchen". Men när Peter Kronström från Trelleborg nu samlar Skånes alla popkunniga till frågetävling får han nöja sig med rollen som domare.
Nyheter • Publicerad 15 april 2005
Det har blivit en del plattor med åren, när Peter Kronström samlat kunskaper om sitt favoritämne musik. BILD: CLAES NYBERG
Det har blivit en del plattor med åren, när Peter Kronström samlat kunskaper om sitt favoritämne musik. BILD: CLAES NYBERGFoto: 
Det har blivit en del plattor med åren, när Peter Kronström samlat kunskaper om sitt favoritämne musik. BILD: CLAES NYBERG
Det har blivit en del plattor med åren, när Peter Kronström samlat kunskaper om sitt favoritämne musik. BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Spelet "Popgeni" ligger sedan flera år hemma hos 42-årige Peter Kronström. Oöppnat och fortfarande inplastat. Det är nämligen ingen som vill spela "popgeni" med honom.

– Jag skulle inte vilja kalla mig popnörd. Möjligen musiknörd, säger han.

Annons

– Jag är säkert fruktansvärd att leva med. Allt blir en tävling. Är det frågeprogram på tv så tittar jag på min sambo och säger "kan du svaret? Annars tar jag det gärna!" berättar Peter med ett skratt. Intresset för pop och rockmusik började 1974 när Abba vann melodifestivalen i Brighton ("den 6 april", inflikar Peter, med tillägget "de borde vunnit året innan").

Understödd av radions Poporama och sin mors kusiner, som hade mycket skivor och dessutom spelade lite grann själva, började han samla skivor och kunskaper.

– Jag upptäckte att det inte bara var lyssnandet utan kunnandet bakom som var roligt, berättar han. Att den och den låten egentligen var en cover, exempelvis. Ungefär som ungdomar nu upptäcker att det inte var A-teens som gjorde de där låtarna! Första gången han tävlade var 1980, i Trelleborgs Allehanda.

– Jag vann väl en LP på Westessons Musik, kan jag tänka mig, säger han.

1988 testades han in för 50000-kronorsfrågan i tv, och stod på reservlistan. Men strålkastarljuset kneps av Staffan Olander, bankdirektören som kunde mer om Beatles än Beatles själva.

– Då skulle jag tävla i pop och rock, berättar han. Det skulle jag inte gjort i dag. Jag tänkte nog inte på hur oerhört brett ämnet är!

Revanschen kom 1994, när Peter vann Tv 3:s "Musikmatchen" och en resa för två till Hongkong. Trots att han veckan före finalen opererats för brusten blindtarm.

– Jag fick ämnet "70-tal", och det var helt klockrent för mig. Dessutom var jag inte så nervös. Jag tänkte att går det snett kan jag alltid skylla på magen!

– Då fick jag mina "15 minutes of fame". Det har förföljt mig i tio år nu - fast på ett positivt vis. Genom sitt engagemang i fotbollsklubben Gylle AIF och sin hobby som discjockey har han arrangerat tävlingar på Trelleborgs rådhustorg. Men nu är det dags att ta det till en ny nivå.

Den 18 juni arrangerar Peter Kronström tillsammans med Allehanda "It TAkes 2", en popfrågetävling med uttagning för tvåmannalag i Trelleborg.

Annons

De fem lag som gör bäst ifrån sig får göra upp vid en final på Mikaelifesten den 27 augusti " om fina priser och inför en än så länge hemlig programledare. Peter gör frågor och agerar domare.

– Gillar man musik och vill testa sina kunskaper så ska man givetvis ställa upp, tycker Peter.

– Uttagningen blir en blandning av lätta, mellansvåra och svåra frågor. Men till finalen höjer vi ribban lite. Publiken ska visserligen kunna hänga med lite, men det ska inte vara dölätt.

– Ska man vinna, då ska man kunna någonting!

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@allehandasyd.se

Fotnot. Anmälningstalong till "It TAkes 2" på sidan B4.

Namn: Peter Kronström

Ålder:42

Annons

Yrke:Egenföretagare i grafiska branschen

Första singel:Monkees "The Monkees Theme"

Första konsert:The Sweet, Olympen 1976

Bästa konsert:Springsteen, Ullevi 1985

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons