Annons
Nyheter

Poodles lever piratliv på turné

På nya plattan Sweet Trade kokar The Poodles ner sig till ett koncentrat av sina fyra hårdrockssjälar: Pudelns kärna, alltså.
Nyheter • Publicerad 18 september 2007
Från hamn till hamn, med retro-metal i lasten: The Poodles. Från vänster Christian "Kicken" Lund-qvist, Jakob Samu- el, Pontus Egberg och Pontus Norgren.
Från hamn till hamn, med retro-metal i lasten: The Poodles. Från vänster Christian "Kicken" Lund-qvist, Jakob Samu- el, Pontus Egberg och Pontus Norgren.Foto: 

Vad som började som ett coverbandsprojekt för 80-talshårdrock fick sitt landsomfattande genombrott när de långhåriga gossarna i The Poodles och låten Night Of Passion placerade sig som fyra i den svenska melodifestivalen 2006.

Sedan dess har det varit hektiskt för de fyra stockholmarna, anförda av sångaren Jakob Samuelsson från Sjöbo – eller Jakob Samuel som han kallar sig.

Annons

– Det har hänt massor, vi har gjort omkring 200 gigi Sverige och Europa. Men vi älskar ju det här, säger Jakob på telefon från Kroatien, där han njuter av lugnet före stormen.

I morgon släpps bandets andra platta, Sweet Trade, en ny laddning taktfast melodisk och pudelrockigt storvulen rock.

– Plattan är ett koncentrat av vad vi är. Pudelns kärna, om man så vill, säger Jakob muntert.

– I oktober åker vi på vår andra Europaturné, och sedan är vi uppbokade nästan ett år framöver.

På första plattan var låtskrivarproffs som Thomas G: son inkopplade, men på Sweet Trade är materialet till 90 procent eget.

– Det här är det bästa jag varit inblandad i, karakteriserar Jakob, som tycker det känns som att man kunnat undvika utfyllnadslåtar.

Att många av de låtskrivare som syns i "green room"-utrymmet på melodifestivaler ser rätt hårdrockiga ut – egentligen – tolkar Jakob som att deras hjärtan gärna bankar för lite hårdare musik.

– Det bor en hårdrockare i alla! konstaterar han.

– Det är många som säger till oss att "egentligen gillar jag inte hårdrock, men ni killar är ju grymma!". Ja, säger jag, då gillar ni hårdrock!

Men man måste inte komma ut som hårdrockare för att man gillar Poodles retro-influerade metal.

Annons

– En bra låt är en bra låt, säger Jakob. Om den sedan kommer ut som pop eller hårdrock, det spelar ingen roll.

Titeln Sweet Trade syftar på slanguttrycket för piratlivet – som fick ett uppsving i och med Pirates Of The Caribbean-filmerna men som The Poodles länge haft en vurm för.

– Man har ju en rätt romantiserad bild av hur piraterna levde, medger Jakob. Synar man det i sömmarna så var det nog inte så glamoröst. Men jag gillar sådana där gamla sköna skrönor om hur Black Sam blev kastad i havet och simmade åtta varv runt skeppet innan han sjönk – och det var efter att de huggit av honom huvudet!

Lite grann känner sig pudlarna som pirater, där de drar från stad till stad på turné och "stjäl lite tid och uppmärksamhet".

– Sedan lättar man ankar och drar vidare till nästa stad, säger Jakob.

Huruvida The Poodles lägger till i melodifestens hamn igen är oklart. Det ligger på skivbolaget Lionheart att skicka in låtar.

– Men vi hade så himla kul när vi var med, och allting sköttes otroligt proffsigt, berömmer Jakob Samuel.

Få saker har också öppnat lika många dörrar för bandet. Känner de att fler dörrar behöver en puff är de nog inte nödbedda.

– Vi gör det gärna igen, säger Jakob Samuel. Men det ska vara rätt låt och rätt tidpunkt.

Lars Thulin

Annons

0410-545 20

lars.thulin@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons