Annons
Nyheter

Politisk samtidsopera

Nyheter • Publicerad 13 februari 2006
Foto: 

Så har hela Skåne blivit med operahus. Nu när Region Skåne övertagit huvudmannaskapet för Malmö Opera och Musikteater från Malmö kommun så betalas och ägs teatern av regionens samtliga invånare.

Men vilken sorts teater äger vi? Det kan man undra efter att ha bevistat återinvigningen av Malmös stadsteaterhus och premiären på operan Maskeradbalen. Det började med champagne och slutade med Upp till kamp…

Annons

Före invigningen bläddrade och läste jag i En iskall vind drog genom Sverige, en ny bok av tv-reportern Lars Borgnäs om Mordet på Olof Palme. På sidan 289 spärrade jag upp ögonen!

Borgnäs jämför mordet på Olof Palme med mordet på… jo, Gustav III. Exakt detsamma som vi läst och hört att regissören Peter Oskarson ska göra i Maskeradbalen. Invigningen blev festlig men också smått märklig.

Teaterorkestern spelade och politikerna höll tal, som var kulturella till orden och politiska mellan raderna.

Birgit Hansson, teaterstyrelsens förra ordförande, smockade till Ilmar Reepalu, penningförvaltande kommunalråd, med att säga att man inte får någonting gratis. S-politiker avlöstes av m-politiker som vittnade om att de också är kulturintresserade! Kulturminister Pagrotsky ville inte ta namnet Danmark i mun. Och alla poängterade att kultur måste få vara bångstyrig och kontroversiell.

Sen följde mingel, mat och dryck för 1400 inbjudna. Med tanke på den kommande operapremiären så bör väl Region Skåne mena att snittar och vin hör till den svenska välfärden?

Peter Oskarson har ersatt Gustav III med Olof Palme i Verdis opera. Kan man göra så? Ingen, som känner till Maskeradbalens bakgrund och Giuseppe Verdis svårigheter med att få den uppförd, borde förvånas. Det hade närapå varit mer förvånande om han inte anknutit till att Palme mördades den 28 februari 1986, i dagarna 20 år sen.

Genomförandet är konsekvent med röda fanor och politiska tal. Diverse mordteorier framförs. Oskarson, liksom Borgnäs, verkar luta åt att motivet var politiskt.

På väggen hänger en valaffisch där Olof Palme konstaterar: "I Sverige skall välfärden utvecklas / inte avvecklas". Det kunde ha handlat om årets riksdagsval, om Palme levt. Han dör på Sveavägen/Tunnelgatan med en röd fana vid sina fötter. Som om Peter Oskarson uppmanar publiken att ta upp fanan!

Vad kritikerna tyckte eller inte tyckte om Maskeradbalen som samtidspolitisk opera har framgått av deras recensioner. En viktig – ja, nödvändig – uppsättning, tycker jag. Maskeradbalen på Malmö Opera skulle kunna och borde bli startskottet för en diskussion om Olof Palme, tiden och politiken, då och nu. I vilket Sverige vill vi leva?

Leif G W Persson:Mellan sommarens längtan och vinterns köld (Pirat). Polisroman med anknytning till Palmemordet.

Annons

Natten, sång av och med Björn Afzelius och Mikael Wiehe om mordet på Olof Palme.

Lars Borgnäs: En iskall vind drog genom Sverige (Norstedts). Fackbok om polisens utredning av

mordet.

Bengt Eriksson gratulerar Sofia Karlsson som fick både Grammis och Manifestpris.

bengt@mediaimorronidag.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons