Nyheter

Poesi målad med tråd

Att skriva en haikudikt med helt vanliga ord, det klarar de flesta. Men har du provat att brodera en haiku?
Nyheter • Publicerad 3 november 2011
Återvinning är en del av filosofin hos Skånesy-d. Åsa Lindahl visar sin konstfullt broderade bh för Anita Lindahl.
Återvinning är en del av filosofin hos Skånesy-d. Åsa Lindahl visar sin konstfullt broderade bh för Anita Lindahl.Foto: Lars Thulin
Sofie Holmblad har tolkat Ingrid Malmqvists dikt "Var vill du bo?" i broderi och tovad ull.
Sofie Holmblad har tolkat Ingrid Malmqvists dikt "Var vill du bo?" i broderi och tovad ull.Foto: Lars Thulin
Till den broderade haikun av Kerstin Nettelblad har en åttondeklassare diktat "Kärlek är så ljuvt / Hjärtat är så rött och varmt / Svart av avund med."
Till den broderade haikun av Kerstin Nettelblad har en åttondeklassare diktat "Kärlek är så ljuvt / Hjärtat är så rött och varmt / Svart av avund med."Foto: Lars Thulin

På lördag har broderiföreningen Skånesy-d vernissage för ett udda samarbete med Trelleborgs poesisällskap. De broderade, delvis återvinningsbaserade konstverken i utställningen "Lyriska trådar" är direkt inspirerade av dikter som sällskapet skrivit. På lördag är de också själva med och läser.

– Poesisällskapet kom till oss och läste dikter, sedan tog vi dikterna med oss hem och läste själva. Och blev inspirerade, berättar Anita Lindahl, en av Skånesy-d:s omkring dussinet medlemmar.

Resultatet har blivit bilder som ibland har text, ibland är helt abstrakta. Här och där ser man haikuns mönster – fem stavelser, sju stavelser, fem stavelser igen – gå igen på ett eller annat vis.

Textillärarinnan Åsa Lindahl (för övrigt Anitas dotter), tog inte bara med sig dikter hem utan gick sedan med färdiga broderier till sina åttondeklassare på Vannhögsskolan. Som i sin tur fick skapa nya haikus, inspirerade av bilderna. Ett slags konstnärlig rundgång, eller spegling om man så vill, som går väl ihop med broderiföreningens strävan att skapa något nytt av något återvunnet.

– För mig var det väldigt intressant att se om eleverna kunde tolka bilderna, berättar Åsa Lindahl. Broderiet är ju väldigt fritt, och inte helt konkret. Men jag blev imponerad av hur bra det gick.

För brodöserna har uppgiften varit uppfriskande.

– Vi målar med tråd, säger Anita Lindahl förtjust.

– Det har varit kul, och inspirerande, säger Åsa Lindahl. Poeterna är så skickliga på att läsa, och då får man direkt bilder i huvudet som man vill brodera.

Louise Löfgren
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.