Annons
Nyheter

Plats i rutan för ny skånsk musik från Ystads teater

Ystads lilla teater är en av de charmigaste inramningarna som finns för scenkonst. Nu blir den också arena för en musikserie i tv, med första inspelning på fredag.
Nyheter • Publicerad 17 november 2008
På Ystads teater har Dan Lindgren och Ted Eriksson en färdig, intim miljö för ny skånsk musik. Bild: Sprisse Nilsson
På Ystads teater har Dan Lindgren och Ted Eriksson en färdig, intim miljö för ny skånsk musik. Bild: Sprisse NilssonFoto: 

Bakom idén står produktionsbolaget CTV, med bas på Regementet i Ystad. CTV:s Dan Lindgren har slagit sina påsar ihop med Ted Eriksson, "Ysta'showare" och nyutexaminerad i första kullen från den nya producentutbildningen på orten. Resultatet ska bli Notstället, en serie som presenterar livemusik från Ystads teater, med fokus på nya artister med skånsk förankring.

- Idén är att plocka fram lite doldisar, berättar Dan Lindgren. Det finns så mycket superduktiga musiker i Skåne som aldrig lyfts fram.

Annons

- Roligast är förstås om vi lyckas fångar upp dem som är på kanten till att bli upptäckta i större sammanhang, tycker Ted Eriksson.

Idén är förstås också att följa duons motto, nämligen att ha kul på jobbet:

- Vi tycker båda att det är så kul att jobba med musik, men ingen av oss kan spela! förklarar Dan Lindgren Killarna kan inte nog berömma teatern för dess stämning och outnyttjade potential som "tv-studio", när de väl parkerat sina ljud- och bildbussar utanför och dragit alla sladdar.

- Det finns få liknande lokaler där artisten kommer så nära publiken, säger Dan Lindgren. Det är lite skillnad från exempelvis Baltiskan i Malmö, där får man knappast den kontakten, säger Dan.

- Och här finns en färdig miljö som är hur mysig som helst. Man behöver inte bygga något.

Ljussättningen och filmningen (med fem kameror i rörelse samtidigt) görs med syftet att ge tv-publiken maximal livekänsla. Medan livepubliken ska få motsvarande tv-känsla, genom plasmaskärmar där vinjetter och artistintervjuer visas. Produktionen görs för Kanal Lokal, som numera ses av 75 000 - 80 000 skåningar varje dag, enligt Dan och Ted. Någon gång under våren ska Notställetbörja sändas, och möjligheten finns också att programmen senare visas i lokalkanalerna i Stockholm, Göteborg och Östergötland.

Först ut nu på fredag 21 november är dels soul- och R'n'B-artisten Melo, dels Bryan Adams-tributebandet Reckless, med medlemmar från Malmö, Ystad och Simrishamn.

Bakom namnet Melo döljer sig Nils Tull, före detta Ystadsbo men numera stockholmare. Och med ett visst mått av musik i blodet, får man kanske säga om en son till sångerskan Karin Glenmark och musikläraren Olle Tull.

- Nils tyckte det var jättekul att komma tillbaka till Ystad och spela, det gör han inte så ofta, berättar Dan Lindgren.

Reckless är ett projekt som drivs av Anderz Vrethov, gitarrist och låtskrivare som hörts både i melodifestivalen och med Arash, Günther och Frida Muranius. Ett av reportagen i Notställetkommer att handla om en dag i studion med Anderz.

Annons

- Vår förhoppning är att kunna fortsätta filma hela serien om fem avsnitt på teatern. Men det hänger förstås lite på publikresponsen, säger Ted Eriksson.

Fotnot. Skånska artister som är sugna på att vara med i Notställetär välkomna att skicka demos till CTV Productions i Ystad.

Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons