Annons
Nyheter

Plats för katt

Mycket finns det i "Se opp för katten!" – ett rivjärn till fruntimmer, ett förälskat ungt par, en vinningslysten skatteplanerare – men frågan är om publiken på sommarens lustspel med Trelleborgsrevyn kommer att få se någon katt.
Nyheter • Publicerad 4 april 2011
Trelleborgsrevyn är åter i repartagen inför sommarens lustspel på Parken. På bilden syns Pierre Malmqvist, Sarah Törnqvist och Nils-Gunnar Snygg repetera 2010 års uppsättning, "När tocken gal."
Trelleborgsrevyn är åter i repartagen inför sommarens lustspel på Parken. På bilden syns Pierre Malmqvist, Sarah Törnqvist och Nils-Gunnar Snygg repetera 2010 års uppsättning, "När tocken gal."Foto: Tomas Nyberg

Ska man tro Nils-Gunnar Snygg, spelande regissör hos Trelleborgsrevyn, är det rena "Grannfejden" över sommarens lustspel på Parken i Trelleborg.

– Ja, ett "Grannfejden" från 1920-1930-talet, beskriver han. Man blir ovän om någon bagatell och problemen ter sig olösliga.

Annons

– I det här fallet är det en värdshusvärdinna som misstänker att hennes katt har blivit ihjälskjuten, och en granne som tror att han kanske har skjutit en katt. Men sedan handlar det om markbitar och annat också, det blir en rad missförstånd som gör att folk råkar i gräl.

Låter det som ett mindre roligt upplägg så ska tilläggas att den från början tyska farsen "Für die katz" spelats med framgång många gånger förr. Exempelvis på Pildammarna i Malmö, och hos Kävlingeteatern, där Nils-Gunnar Snygg såg den.

– Det är ett traditionellt och gångbart sommarlustspel, och en rätt så trevlig historia, tycker han.

Vad gäller somriga farser i utomhusmiljö finns det en fin balansgång att gå mellan det traditionella och det rent ut sagt mossiga. En lite yngre publik än de som en gång njöt av pilsnerfilmer med Thor Modéen ska också ha något utbyte.

Därför har Trelleborgsrevyn gett i uppdrag åt textförfattaren Sven Bjerstedt, som skrivit flera nummer till ensemblens revyer, att krydda uppsättningen med inte mindre än 14 sångnummer.

– Sångerna bryter av rätt bra i och med att de görs på ganska moderna melodier, bland annat från årets melodifestival, berättar Nils-Gunnar Snygg. Det behöver ju inte vara Lasse Dahlqvist bara för att det är en gammal fars. Vi tar oss friheten att skoja lite med tidsperspektivet!

Repetitionerna har inletts i Västra Tommarp, först och främst med att läsa pjäsen rätt igenom flera gånger.

– Det är mest för att hitta karaktärerna, berättar Nils-Gunnar Snygg. De unga har kanske lite svårt för genren i början. Står det i manus att "värdshusvärdinnan är ett rivandes fruntimmer", så kanske de inte omedelbart får en bild av Julia Caesar, som vi äldre får.

– Som regissör försöker jag att vara uppmuntrande, samtidigt som det måste bli lite "piska" emellanåt för att få folk att förstå allvaret. Men framför allt ska det vara god stämning och kul, annars funkar det inte.

Förutom Nils-Gunnar själv finns sju personer på scen: Joakim Kjellberg, Sarah Törnqvist Marcus Jönsson, Therese Erch, Anders Rufelt, Li Nilsson samt Linus Ask.

Annons

Men hur är det, blir det egentligen någon katt på scenen?

– Njaee, inte så där direkt, medger Nils-Gunnar Snygg. Den bara antydes. Det är bara vi på scenen som kan se den.

– En hund kanske skulle gått något så när bra, om den varit väldresserad. Men en katt är oberäknelig som varelse. Vi väljer att ha en fiktiv katt!

Louise Löfgren
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons