Annons
Nyheter

Plagiatstämning mot storfilm

Nyheter • Publicerad 11 augusti 2005

Inte nog med att filmen "The island" är en ekonomisk besvikelse för filmbolaget Dreamworks. Nu kommer dessutom anklagelser om att den skulle vara ett plagiat. Myrl A Schreibman och Robert S Fiveson, producenter för filmen "Parts: the clonus horror" från 1979, lämnade i början av veckan in en stämningsansökan till en federal domstol i Gotham. De hävdar att "The island" är baserad på deras film och kräver dels att filmen dras in, dels att de får ersättning för icke definierade skador. Dessutom vill de ha del av intäkterna för "The island", som alltså inte levt upp till filmbolagets förväntningar.

Filmen kostade 129 miljoner dollar att göra, men att den sedan premiären den 22 juli endast har spelat in 55 miljoner, knappt hälften av kostnaderna alltså. Även recensenter har noterat likheterna, skriver Variety. Dreamworks säger i ett uttalande att "The island" är självständigt skapad och att filmen inte inkräktar på någons upphovsrätt. "The island", med bland andra Scarlett Johansson och Ewan McGregor i rollistan, har Sverigepremiär den 26 augusti. (TT Spektra)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons