Annons
Nyheter

Pizzan föddes inte i USA

Nyheter • Publicerad 16 februari 2005
Robert Dahlström.
Robert Dahlström.Foto: 

Pizza är världens mest internationella maträtt. Fler äter pizza än hamburgare. Kanske är det så att fler äter kinamat än pizza, Kina har ju väldigt många invånare, men var säker på att det också finns pizzor i Kina stora städer.

Det finns inte en landsortsstad i Sverige som inte har en pizzeria. Även väldigt små samhällen brukar ha en bensinmack - och en pizzeria. Och i matbutiken finns det femtioelva varianter på djupfryst pizza och några halvfärdiga, färska.

Annons

Jag hörde härom dagen, till min förvåning, en kvinna hävda med bestämdhet att pizza kommer från USA. Det är helt fel. Den moderna pizzan, med tomater på en enkel deg, är född i den syditalienska staden Neapel och det var förstås italienska invandrare i USA som hade med sig pizza.

Det finns en väldigt bra och vacker bok i ämnet som heter La Pizza (vad annars?). Den är en obegränsad kärleksförklaring till både Neapel och pizzan, fylld med spännande recept och kul fakta. Den har några år på nacken men flyter säkert upp på bokrean om några dagar.

I boken kommenterar en neapolitanare den tydligen vanliga missuppfattningen att pizzan kommer från USA så här: "Vi uppfann pizzan och vad har amerikanarna gett oss i utbyte? En kartong att bära den i!"

Det berättas också om att när den dåvarande amerikanske presidenten Eisenhower 1952 sade till pressen att han ätit godare pizza i New York än i Neapel blev det ett sådant liv på italienarna att det ledde till en diplomatisk kris. Slutsatsen måste bli att man inte ska skoja med en neapolitanare om pizza.

Enligt sakkunskapen finns det två ursprungliga tomatpizzor - Marinara (vitlök, oregano och olivolja) och Margherita (mozzarella och basilika) – allt annat är skräp, menar neapolitanerna.

Nåja, även pizzor utvecklas. Det sägs att det äldsta tomatpizzareceptet som finns nerskrivet är från 1858 men enligt folket i Neapel gjorde man pizzor med tomat redan på 1700-talet. På några hundra år hinner det ju hände ett och annat med människors smak.

Själv vill jag gärna ha både champinjoner och skinka på min pizza men fnyser och vulgariteter som oxfilé och bernaissås på pizza.

Vad är då hemligheten med att få till en bra pizza hemma? Enligt alla kockar och bagare jag snackat med och läst är det ugnen som är hemligheten. Med en ugnssten och hög värme, minst 250 grader, blir det bra. Degen låter många gärna stå i kylen över natten.

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons