Nyheter

Piratförlaget letar succéer på nätet

En hemsida för författardrömmar och textkritik. Piratförlaget lanserar en ny sajt där aspirerande författare ska få lägga ut sina alster. Förlaget hoppas få hjälp med att hitta en ny deckarstjärna och väljer ut en skribent när läsarna sagt sitt.
Nyheter • Publicerad 10 november 2008
Skärmdump: piratförlaget.se
Skärmdump: piratförlaget.seFoto: 

Bakom idén står GI-författaren Ola Lauritzson, inspirerad av det amerikanska förlaget Harper Collins skrivarsajt Authonomy.com. Nu öppnar hemsidan Kapitel 1 och det är fritt fram för vem som helst att bidra med noveller, enstaka kapitel eller hela romaner.

- Syftet är att med svenska folkets hjälp utse morgondagens bästsäljare eller deckardrottning. På Kapitel 1 laddar man upp sina texter och låter allmänheten läsa, kommentera och utse de bästa böckerna och författarna. På topplistor kan man se vad som är mest läst, mest nedladdat och så vidare.

TT Spektra: Vad får skribenterna ut av det här?

- Det som hägrar är ett förlagsavtal med Piratförlaget.

TT Spektra: Hur tjänar ni pengar på detta?

- Ambitionen är att föda nya författarsuccéer och lansera dem på bred front, så vi tjänar pengar när vi lyckas föda fram en ny författarstjärna.

TT Spektra: Hur verkar intresset för en skrivsajt vara här i Sverige?

- På Authonomy.com läggs tusentals böcker upp och jag tror att det kommer fungera här också. Folk älskar att skriva, det är ett sätt att förverkliga sig själv, och folk älskar att synas och höras.

TT Spektra: Du är mest känd för dina böcker om GI, vad har du för erfarenheter av skönlitteratur?

- Jag kom på idén när jag själv skrev en novell och lade ut den på nätet. Ett par veckor senare hade den blivit nedladdad nästan tio tusen gånger och jag fick mängder av kommentarer. Nu kämpar jag med en roman, men ju mer tid jag har ägnat åt det, desto mer ödmjuk har jag blivit inför skrivandet.

TTSpektra
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.