Nyheter

Pilelandet blir kulturrike

Först var det mat, nu är det kultur - och inom kort ska nätverksprojektet "Pileland" också ta sig an Skånes och Danmarks hamnar.
Nyheter • Publicerad 2 oktober 2003

Pilelandet, ett över-sundligt samarbetsprojekt som drivs av fem svenska kommuner - Trelleborg, Svedala, Vellinge, Skurup och Ystad - och fem danska - Møn, Præstø, Fakse, Rønne och Stevns - har tidigare handlat om mat. I veckan gick det också in i kultursektorn, i och med en träff på Fotevikens vikingareservat för ett 40-tal gäster från Östdanmark och Sydskåne - bland annat Vellinge och Skurups kommuner, Johannamuseet, Samkultur i Trelleborg och Anderslövs bygdemuseum. Tanken är att ge draghjälp åt både turism och kulturliv genom att lyfta fram den skånsk-danska historien och kulturarvet. Pileland har valt en rad gränsöverskridande teman som ska kunna lyftas fram när man gemensamt marknadsför området. Som "kritgrundens kulturhistoria". Rent konkret kan samarbetet resultera i att organisationer som har en fysisk plats att besöka - museer och dylikt - börjar göra reklam för varandra och kanske även säljer gemensamma rabatthäften. Medan föreningar exempelvis kan leta sig in i varandras årsböcker och berätta om sin verksamhet. Nästa steg för Projekt Pileland är ett nätverk som ska knyta samman ett existerande svenskt hamnnätverk med ett danskt. Första dansk-svenska hamnmötet sker den 18 november.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.