Annons
Nyheter

Peter Harrysson fick Truxapriset

Populäre underhållaren och tv-mannen Peter Harrysson har tilldelats årets Truxa-pris, vid en ceremoni i Ystad.
Nyheter • Publicerad 5 december 2005
Så här glad såg Peter Harrysson ut när Johan Ahlberg trollade fram en check på 10000 danska. BILD: PRIVAT
Så här glad såg Peter Harrysson ut när Johan Ahlberg trollade fram en check på 10000 danska. BILD: PRIVATFoto: 

Priset till minne av trollkarlen Erik Truxa och hans fru Gulli delas ut varje år sedan 1999, och behöver inte nödvändigtvis tilldelas en magiker. Faktum är att ingen trollkarl ännu fått priset.

– Formuleringen i stiftelsen för Truxas minnesfond säger att priset ska ges till någon svensk eller dansk artist som gjort sig bemärkt, berättar ystadbon Johan Ahlberg.

Annons

Erik Truxa avled 1996, hans fru ett år senare. Johan Ahlberg är en av tre ledamöter i stiftelsens styrelse, i kraft av gammal vän till paret Truxa. Det var genom det gemensamma intresset för magins och spiritismens historia som elektronikläraren från Österportsgymnasiet i Ystad och Erik Truxa fann varann.

– Han släppte inte folk inpå livet hur som helst, framför allt inte trollkarlar, berättar Johan Ahlberg. Men vi blev bekanta, och så småningom fick jag också ärva de ringar han använde i sin show.

Genom åren har bland annat Louise Hoffsten, Danne Stråhed och Monica Zetterlund tilldelats Truxa-priset. Förutom äran består det av 10000 kronor. Danska kronor, märk väl.

I år föll alltså valet på Peter Harrysson, känd inte minst som programledare från tv:s Så ska det låta.

– Det är ofta oliidlig spänning när Peter Harrysson är med i rutan, beskriver Johan Ahlberg.

– Peter är en duktig, mångsidig artist och vi tyckte att han är väl värd att uppmärksammas.

Pristagaren och hans fru Lotta var nyligen hemma hos Johan Ahlberg, åt middag och tog emot priset. Han var kolossalt glad och överraskad över bemärkelsen, enligt Johan Ahlberg.

– Men han sa inte som Monica Zetterlund sa, att "jag kan väl inte få Truxapriset, jag kan ju inte trolla".

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons