Annons
Nyheter

Per Sinding-Larsen på rockhistorisk barbecue

Hur känns det att gå upp på stora scenen i Roskilde och möta publikens vrål? Fråga Per Sinding-Larsen, som firar fem-årsjubileum som konferencier på Roskildefestivalen.
Nyheter • Publicerad 1 juli 2006
Den hisnande känslan av att möta tiotusentals vrålande Roskildefans har Per Sinding-Larsen kunnat njuta av i fem år nu. BILD: MÅRTEN SVEMARK @$:
Den hisnande känslan av att möta tiotusentals vrålande Roskildefans har Per Sinding-Larsen kunnat njuta av i fem år nu. BILD: MÅRTEN SVEMARK @$:Foto: 

Förre Sjöboiten Per Sinding-Larsen, känd från tv skulle man kunna säga med program som Studio pop, började faktiskt sin bana som 16-årig konsertrecensent på Roskilde för Ystads Allehanda. Det var i början av 1980-talet. Flera års kontakter ledde också till att festivalen tänkte på Per när de behövde en ny konferencier på Orangea scenen, Roskildes största som i år presenterar stjärnor som Morrissey, Bob Dylan och Roger Waters.

– Somliga vill bli presenterade, andra inte, berättar Per, som just träffat Dylans manager och gjort upp om att denne, som vanligt, inte vill ha någon introduktör. Alltid snyggt uppklädd delar Per Sinding-Larsen konferencierskapet med danske kollegan Flemming Christensen.

Annons

– För mig är det definitivt ett hedersuppdrag, eftersom jag är så intresserad av musik.

– Det har varit som ett slags universitet att åka hit. Och det skadar ju inte heller att jag får bästa platsen, och kan ta del av artisternas uppladdning sekunderna innan de går in.

Per har exempelvis fått se hur Iggy Pop värmde upp och stretchade, "som en boxare som ska upp i ringen". Konserten med Iggy & The Stooges 2004 ledde också till det största ögonblicket hittills i Pers konferencierskap:

– Efter konserten träffade jag Iggy Pop backstage och tackade honom för allt. Och då fick jag en blöt kram!

– Han signerade min dotters doptröja också, säger Per lite småsaligt.

– Det var stort, inte minst för att han har så mycket att göra med varför jag gör det jag gör.

Det går rätt lugnt till backstage, försäkrar han.

– "Det allra heligaste" är en mytisk plats. För mig är det lite av en rockhistorisk barbecue, att gå runt här och se rockstjärnor äta vällagad dansk, ekologisk mat.

Han träffar förstås mycket stjärnor. Och då och då lägger han ut krokar för att senare kunna få lite intervjuer till nya Musikministeriet, som startar i SVT den 21 augusti.

Per Sinding-Larsen gillar Roskildefestivalen - förstås. Där Hultsfred har en doft av Sverige har Roskilde en anstrykning av världen.

Annons

– Sedan går alltid överskottet till något vettigt, välgörande ändamål, och det bidrar till att man vill jobba här.

Och hur var det nu det kändes att gå upp på stora scenen?

– Är publiken riktigt stor och de skriker, berättar Per leende, då kan det faktiskt kännas som en väldig våg som pressar dig bakåt och hissar dig uppåt.

Lars Thulin

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons