Annons
Nyheter

På Star Club tändes Beatles stjärna

På lördag kommer ett stycke musikhistoria till Trelleborg. Horst Fascher var mannen som tog hand om The Beatles i Hamburg och skulle starta legendariska Star Club.
Nyheter • Publicerad 4 november 2010
Horst Fascher, ägare till legendariska Star Club, välkomnade The Beatles till Hamburg. Ett första steg på vägen mot världserövring. På lördag kommer han till Trelleborg för att berätta storyn.Foto: 

The Beatles är på tapeten igen. Inte för att de egentligen någonsin försvann, men om någon tvivlat så har The Fab Four onekligen gjort comeback de senaste åren. Nyutgivning av alla album i två lyxiga boxar, ett eget TV-spel och spaltmeter i tidningar runt om i världen.

Till råga på allt är det också 50 år sedan några ynglingar från Liverpool anlände i Hamburg för att ta sina först steg på vägen mot världserövring. Till sin hjälp hade de Horst Fascher, ägare till legendariska Star Club och beatlarnas vägvisare i Hamburgs nöjeskvarter.

Annons

Han har hunnit fylla 74 år men är en pigg man med gott minne av den vilda tiden ett halvt sekel tidigare.

– Jag såg deras första spelning, men blev inte så imponerad. De spelade skiffle då men jag ville höra rocknroll, säger han.

Horst Fascher föddes 1936 och växte upp i stadens hamnkvarter. Innan han hamnade i nöjesbranschen hade han hunnit vara sjöman, skeppsbyggare och boxare. Men inget lockade så mycket som rockmusik.

– När jag växte upp spelades bara marschmusik på radio. I slutet på 1950-talet började amerikanska och engelska rockband komma till Hamburg och när jag hörde det kände jag direkt: Det är det här jag ville syssla med, säger han.

Musiken var inte bara ett sätt att bryta med livet i hamnen. Det var också ett sätt att ta avsked från kriget och den gamla generation.

– Vi ville komma bort från det gamla. De äldre ville inte ha oss och vi ville inte ha dem. Rockmusiken var det som gjorde oss fria.

När The Beatles kom till Hamburg 1960 var de ett i mängden av brittiska band som sökte lyckan i den nordtyska hamnstaden. Alla hamnade de på Reeperbahn, huvudgatan genom stadens (ö)kända nöjeskvarter St Pauli. Här ligger strippklubbar och sexshoppar vägg i vägg med högklassiga teatrar. Det var här som de unga pojkarna från Liverpool både förfinade sina harmonier och lärde sig om livet.

"Jag föddes i Liverpool, men växte upp i Hamburg" har John Lennon sagt. Det ligger nog en del i det.

Horst Fascher lärde snabbt känna The Beatles och med tiden blev han deras manager i Hamburg. Utan att egentligen veta vad en manager är. Till uppgifterna hörde bland annat att skydda dem från bråkstakar och andra problem.

– Jag hade mitt gäng. Vi var alla grabbar från hamnen som varit boxare och hade starka nävar så det var inga problem, säger han och kan inte dölja sitt leende.

Annons

Ett annat problem var den tyska ölen.

– Den är starkare än den brittiska och de klarade inte alltid av den. Så innan konsert fick de bara dricka tre.

Han såg också till att de fick bättre boende och mer i gage. Samtidigt var han noga med att de skulle ha möjlighet att öva och utvecklas.

– De blev bättre för varje dag och det märktes. Det kom mer och mer folk till deras konserter och till slut var det fullt varje kväll.

När han senare startade Star Club reste han ofta till Liverpool för att boka nya band till sin scen. Bokningar som inte alltid skedde med helt rena metoder.

– När jag skulle boka The Beatles 1962 hade Brian Epstein blivit deras manager. Han sa att de hade andra erbjudande i Hamburg, bland annat från klubben Top Ten.

The Beatles i Hamburg men inte på Horst Faschers scen? Det gick inte för sig.

– Jag tittade Epstein djupt i ögonen och sa: "Spelar Beatles på Top Ten kommer Top Ten inte finnas kvar mer." Så de kom till mig, säger han stolt.

Nyårsnatten 1962 spelade John Lennon & Co för sista gången på Star Club. Det stora genombrottet stod nu för dörren. Småklubbar och strippbarer skulle bytas mot arenor och TV-studios.

Men den kvällen, 31 december 1962, bjöd Paul McCartney upp Horst på scenen som glatt sjöng med bandet.

– Man kan väl säga att jag var den sista medlemmen i The Beatles, skrattar han.

Anna Thulin
Carl Undéhn
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons