Annons
Nyheter

Otrogen hund på "Kamelen"

Nyheter • Publicerad 6 november 2006
Otrogen hund på "Kamelen"
Otrogen hund på "Kamelen"Foto: 

Att boka hotellrum på nätet kan ha sina sidor och i synnerhet om ambitionen är att hitta det billigaste rummet i stan.

Vi hittade ett dubbelrum med toalett för 300 kronor natten i Lissabon och slog förstås till. Det låg inte allt för långt från centrum och på bilderna såg det riktigt trevligt ut. Sedan kom verkligheten...

Annons

När vi anlände till hotellet klockan tolv på natten visade det sig att vi skulle bo i ett annexhotell på en liten tvärgatan några hundra meter bort. Helt ok, tyckte vi och travade vidare.

Rummet hade ingen toalett, den fanns i badrummet i korridoren, och när jag försökte påtala detta misstag för nattportieren blev det mest som en komedi – hon var jättetrevlig men pratade bara portugisiska. Jag gav upp, herregud, vad får man för 300 kronor per natt?

Man får ett boende i ett slumkvarter, med mängder av rivningskåkar från tidigt 1900-tal, befolkat av i huvudsak invandrande, fattiga och arbetslösa afrikaner från Portugals forna kolonier, man får ett torg 100 meter från hotellet där förvånansvärt många kvinnor säljer sina kroppar, man får ständiga huvudskakningar och varningar av andra lissboitas enär man bor i ett mycket farligt område, man får en vattenkran på rummet som har så svår hicka att hela hotellets rörsystem skakar. Man får ett värdelöst lås på dörren men en bastant säkerhetskedja som trygghet när man är inomhus – man får ett spårvagnsspår precis utanför fönstret med dånande, gnisslande, pustande och stånkande spårvagnar de flesta av dygnets timmar.

Äsch, sade vi. Det här blir säkert bra. Och det blev det.Vi hittade omgående ett trevligt hak i kvarteret, en pastelaria – som egentligen betyder konditori men i verkligheten är både café, bar, restaurang, bageri och konditori – med namnet Capri, som jag först döpte om till "Vattenhålet" och sedan till "Kamelen" av svårbegripliga skäl.

Där blev vi nyfiket mottagna, respekterade och fick många bekanta bland afrikanerna. Väldigt generösa människor trots sin olycka och misär. Och på "Kamelen" fick vi Europas bästa kaffe och en anständig brandy till den "otrogna hunden" Dahlström bland alla rätttrogna, nyktra muslimer.

Dit åker jag gärna igen.

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons