Annons
Nyheter

Österlen är österut

Nyheter • Publicerad 23 juli 2007
Österlen är österut
Österlen är österutFoto: 

Joachim Orrenius, på VisitÖsterlen, mailade mig och gav sina synpunkter på vad som är Österlen och inte. Läs:

"Det är roligt att läsa dina och andras versioner av vad som är Österlen. En sak kan vi tillsammans slå fast – varumärket Österlen är starkt, mycket starkt. Kanske just för att det inte finns någon gräns för regionen. Österlen är mer som ett fenomen som klingar väldigt positivt i de flestas öron. Många vill tillhöra Österlen och andra har som vanligt synpunkter på vilka som får och inte får tillhöra...

Annons

Vi på VisitÖsterlen har följande beskrivning av Österlen: Ur turistperspektiv anser många med oss att regionen sträcker sig ungefär sydost om väg 19 mellan Brösarp i norr och ner till Ystad i söder. Men det är du kära gäst som får den äran att bestämma vad som är Österlen för just dig - geografiskt men framförallt innehållsmässigt."

Tack för de orden, Joachim men, som sagt, det finns andra uppfattningar. Joachim tipsade mig om en artikel i ämnet som chefen för Österlens Museum, Lena Alebo, skrev i oktober 2003 i tidskriften Österlent. Jag saxar lite från slutet av artikeln:

"Jag vill inte vara den som förstör en god historia. Men jag vill göra ett klargörande med hjälp av Göran Hallberg från Dialekt- och ortsnamnarkivet i Lund. Österlen betyder ÖSTERUT och österut har inga gränser. Det är ju därför det är så svårt med gränsdragningen. Och det är därför man kan välja sin egen förklaring, sitt eget Österlen.

Länge förfäktades meningen att Österlen betydde österleden – alltså leden, vägen österut. Men detta säger Göran Hallberg är otänkbart eftersom ordet "led" i sydostskånskan betyder "grind" och inte "väg".

Och som ni nu börjar ana – var det inte vi som bodde här utan de som bodde där – västerut – som använde uttrycket när de skulle åka hit. Det beror alltså helt på var man befinner sig när man använder ordet Österlen.

Naturligtvis finns det också ett västerlen och ett söderlen"

Kanske kan man tänka sig att ortbefolkningen förr i tiden ändå hade vägen mellan Ystad och Brösarp som ett slags vattendelare. Om man for över den vägen österut då for man ju "Österlen".

Det är enklare västerut. Och John Persson ger en distinkt och kärnfull beskrivning av vad som är söderslätt:

"Med vägen som avgränsar söderslätt i norr avses sträckan Malmö-Käglinge-Alstad-Anderslöv –Skivarp samt ansluter denna kustvägen Trelleborg-Ystad vid Mossby.

Vägen Malmö-Svedala-Ystad är ett modernt påfund."

Annons

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-557853

robert.dahlstrom allehandasys.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons