Annons
Nyheter

Öster om leden är Österlen

Nyheter • Publicerad 20 juli 2007
Öster om leden är Österlen
Öster om leden är ÖsterlenFoto: 

Nu när vi gästas av tusentals besökare i Skåne gäller det att inte fara med osanning. Jag tänker på begreppen Österlen och Söderslätt/Söder om landsvägen. När det gäller Österlen finns det många som hävdar att det enbart består av några få häraden mitt i sydöstra Skåne. Det är fel. Jag ska nu, med hjälp av professor Ingvar Holms eminenta bok Österlen – land möter hav, förklara hur det ligger till.

För många hundra år sedan gick det en väg från Ystads hamn upp till Brösarps gästgiveri (idag riksväg 19) och en väg västerut till Malmö. Alltså Västerleden och Österleden. Resan upp till Brösarp var två dagar kortare än färden till Malmö men fullständigt livsfarlig. Rövare lurade överallt längs vägen.

Annons

Hur namnet Österlen uppkommit vet man inte säkert, första gången det återfinns i tryck är när prosten Nils Lovén, 1847, baktalar folket öster om leden med orden; folket på Österlen är tjuvaktigt och inställsamt. Men det anses att Österlen har funnit i folkligt tal långt innan dess. Och ordet Österleden är ju inte så långt ifrån Österlen. Som alltså är hela området till höger om riksväg 19 från Ystads hamn upp till Brösarp.

Det innebär att halva Ystad faktiskt tillhör Österlen, något som ihärdigt förnekas av många. På en skylt vid infarten till Nybrostrand, när man kommer från ystadshållet, står det att vi befinner oss vid Porten till Österlen. Det är fel.

Om vi kommer norr ifrån på väg 19 då åker vi på Kristianstadsvägen en bra bit in i Ystad och det är rimligt att tro att den sträckningen i huvudsak var likadan förr i tiden. Men någonstans vid Stora Norregatans korsning, eller tidigare, har förmodligen vägen vikt av mot hamnen. Men allt öster om den vägens sträckning bör anses som Österlen enligt den enkla historieskrivningen. Bodde man öster om leden mellan Ystads hamn och Brösarp då bodde man på Österlen.

I väst är det enklare. Benämningen Västerleden försvan helt för runt hundra år sedan då folklivsforskaren Emma Bendts bok Söder om landsvägen kom ut. Och Söderslätt är det platta kulturlandskapet söder om landsvägen mellan Ystad och Malmö.

Nu vet ni hur det ligger till när era gäster frågar. Om någon har en avvikande mening så finns min mailadress här nedan. Och Ingvar Holms bok finns på biblioteket eller i bokhandeln.

Ha en riktigt skön helg!

Robert Dahlström, 0411-557853

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons