Annons
Nyheter
– Formidable, utbrast den franske skådespelaren Jean Dujardin när han vann Oscarstatyetten för bäste manlige huvudroll i "The artist”.
Och formidabel var onekligen kvällen för filmen "The artist", som tog hem priserna i kategorierna bästa film, bästa manliga huvudroll, bästa regi och bästa originalmusik.
Nyheter • Publicerad 27 februari 2012
Bästa kvinnliga skådespelare Meryl Streep och bästa manliga skådespelare Jean Dujardin.
Bästa kvinnliga skådespelare Meryl Streep och bästa manliga skådespelare Jean Dujardin.Foto: Joel Ryan

"The artist" har haft en strålande galasäsong, med vinster även på Golden globe- och Bafta-galorna. Filmen får svensk premiär den 9 mars.

Martin Scorseses "Hugo Cabret" vann också fem priser, men bara i tekniska kategorier.

Annons

En annan närmast given vinnare var Meryl Streep, som med sin tolkning av Margaret Thatcher i "Järnladyn" kammade hem kategorin bästa kvinnliga huvudroll. Därmed vann hon sin tredje Oscar och tackade i sitt tal sin make och sin "andra partner" sedan 30 år, make-up-artisten J Roy Helland, som belönades med en Oscar för bästa make up för just "Järnladyn".

Det blev inga svenska framgångar på galan. Max von Sydow fick se sig slagen av Christopher Plummer i kategorin bästa manliga biroll. Plummer hyllade dock sin svenske kollega i tacktalet. Ljudteknikern Bo Persson vann inte för sina insatser i "The girl with the dragon tattoo". Inte heller Tomas Alfredsons "Tinker, tailor, soldier, spy" fick något pris.

Med "Midnatt i Paris" har Woody Allen fått sin största pubikframgång sedan "Hannah och hennes systrar" på 80-talet och på Oscarsgalan vann han även en Oscar för bästa originalmanus. Sin vana trogen nobbade han dock galan och priset mottogs istället av Angelina Jolie.

Billy Crystal ledde galan för nionde gången och han var i god form. Mot bakgrund av senare tids nedgång i biljettförsäljning i USA var det tydligt att branschen kraftsamlade. Det genomgående temat i alla manus, sketcher och presentationer var kärleken till filmen- närmare bestämt på bio.

Ossian Sandin
TT Spektra
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons