Annons
Nyheter

Orkidén: "En pjäs för de som inte har fått chansen"

"Det måste finnas galghumor i all skit. Det är så man överlever", säger skådespelaren Jörgen Darfeldt. Ikväll spelar han en misslyckad fotbollsspelare i den tragikomiska pjäsen "Orkidén".
Nyheter • Publicerad 5 augusti 2011
Lennart Jähkel regisserar.
Lennart Jähkel regisserar.Foto: Lisbeth Westerlund
Den ursprungliga uppsättningen från 2005 hade två karaktärer. Nu spelar Jörgen Darfeldt själv (till höger).
Den ursprungliga uppsättningen från 2005 hade två karaktärer. Nu spelar Jörgen Darfeldt själv (till höger).Foto: Miriam Preis

Det är ett smeknamn, Orkidén. Han sitter på en bänk utanför arenan inför premiären i allsvenskan. Klunkar öl och tänker på drömmar som har gått i krasch. Jörgen Darfeldt har själv spelat fotboll i division två, utan att dra några fler paralleller med pjäsens karaktär.

– Jag tror att det finns vissa likheter mellan teater och fotboll. En sorts hierarki, att slicka uppåt och sparka nedåt. Alla vill bli skyttekungar, men det går inte. Det gäller att välja en ensemble utifrån förutsättningarna, säger han.

Annons

I kvällens föreställning är han ensam på scen. Fredrik Ekelunds manus innehåller egentligen två karaktärer, men för ett år sedan föreslog Lennart Jähkel att Jörgen skulle göra den själv.

– Jag förstod nog inte hur ensamt det var. Men å andra sidan är det här min roll, min Hamlet. Den passar verkligen mig, säger Jörgen Darfeldt.

Skådespelaren Lennart Jähkel har för ovanlighetens skull gått in i rollen som regissör.

– Jörgen och jag är gamla vänner och gick i samma klass på Scenskolan i Malmö. Det är mer hanterbart med en person på scen när man turnerar, säger han.

För att testa om pjäsen skulle gå hem hos fotbollspubliken visades den under en kurs med Skånes fotbollsförbund. Sextio fotbollstränare satt med armarna i kors, tysta.

– Men jag tror att de skulle ha gjort så oavsett pjäs, säger Jörgen Darfeldt och skrattar.

– Alla kan nog känna igen sig, även om föreställningen utgår från fotboll. Den handlar om de som inte har fått chansen. Eller de som haft den men förlorat stjärnglansen.

Anna Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons