Annons
Nyheter

Ordlös, visuell magi

Det är lätt att älska den rostige lille städroboten Wall-E, som ensam blivit kvar på en utbränd värld.
Nyheter • Publicerad 15 december 2008

Träget som en hund som vaktar husses grav tar han itu med Sisyfosjobbet att städa planeten, med avbrott endast för att kila hem till containern och sortera skrot, ladda batterierna och se någon gammal långfilm.

Det säger något om Wall-E:s ödmjuka star quality att den udda kärlekshistoria som sedan utspelar sig, med superteknologiska robotsonden EVA, egentligen inte blir särskilt gripande förrän Wall-E's, eh... liv hotas. Likt Noaks duva, som återvänder med en olivkvist i näbben, får han den otacksamma rollen att visa mänskligheten vägen tillbaka till en grön, beboelig planet.

Annons

Mänskligheten i sin tur visar sig totalpassiviserad av sina egna bekvämlighetssträvanden och hjärntvättad av konsumtionshysteri, och däri kan man ana en rätt rå civilisationskritik. Men det blir dess värre till bara ännu en kul grej. Det är ju Disney, gubevars.

Men animeringen är sublim, karaktärsteckningen sker så gott som ordlöst, med Pixars visuella magi, och Wall-E är den mest kramgoa lilla rosthög du mött sen Gamla Bilen gick till skroten.

Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons