Nyheter

Ord och ljud i kaos och ordning

Efter två inledande låtar, eller vad man ska kalla det, frågade jag mig själv vad detta egentligen är för någonting? Obegränsad musik eller ljudlekar eller variationer på kända folkmusikteman eller symfoniska rockinfluenser blandat med hämningslös konstmusik utan rim och reson?
Nyheter • Publicerad 25 april 2008

Eller ochistället för eller? Det är alltsammans.

Groupa är en välkänd världsmusikgrupp och Happy New Dog kan man kalla för en konstmusikduo med dragning åt visan. Tillsammans ger de sig ut på slak lina, balanserar skickligt och ramlar inte ner en enda gång. Mycket är improviserat men inte alls så mycket som man kan tro. Happy New Dog, alltså Jens Friis-Hansen (sång) och Peter Tegnér (gitarr) har skrivit ett fång fantastiska små musikstycken med sköna texter och det är väl inte helt notbundet men i en klar och tydlig form. Det kan vara drömskt, monotont och invaggande men så plötsligt exploderar musiken och fantasin tar över allt mer och improvisationen härskar för ett tag.

Groupa består av Jonas Simonson på olika flöjter och basklarinett, Mats Edén på olika fioler och så den märklige norske slagverkaren Terje Isungset.

Tillsammans med Happy New Dog ger det en ovanlig men väl fungerande sättning där Peter Tegnérs gitarrer står för sammanhållningen och ackordspelet.

När gruppen ger sig iväg ut på utflykter i det musikaliska ljudlandskapet låter det de första sekunderna som det brukar göra när glada mer eller mindre amatörmässiga musiker jammar framåt natten i sällskap med ett antal liter vin. Det är roligare att vara med och spela än att lyssna. Det finns också drag av den pretentiösa konstmusiken där en gnidning på en cymbal ska ges en djup och intellektuell innebörd.

Men det finns skillnader. Groupa och Happy New Dog är väldigt drivna musiker, de kan leka och flaxa runt utan att tappa skärpan, tonen och de bakomliggande och inneboende rytmerna. Och de har en helsikes massa humor i sitt improviserande. De har kul på scenen och det känner vi i publiken.

Jens Friis-Hansen är modig och vågar tänja och pröva sin röst och det är egentligen då, när han blir inspirerad och okontrollerad, som han är mest lyssningsvärd. Jag gillar också hans hyllningar till ordet och talet och det musikaliska ljudet. Och hans texter på olika språk är lyrik, små komprimerade textstycken med olika innehåll. Ibland hör man inte orden för det är inga ord som vi känner igen utan ljudkonstallationer som låter som ord.

Det blev en märklig och omtumlande afton på Ystads teater i onsdagkväll. Lite som att ha stått under en dusch med ljud och ord. Renande, utmanande och mycket inspirerande. Och kul!

Robert Dahlström robert.dahlstrom@allehandasyd.se
Robert Dahlström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.