Annons
Nyheter

Ord från en konstens överstepräst

Olle Granath är en av de främsta översteprästerna i svenskt konstliv, en furste, som har varit chef för både Moderna Museet och Nationalmuseum, dessutom under ett antal år kritiker i Dagens Nyheter och nu ständig sekreterare vid Konstakademien.
Nyheter • Publicerad 12 augusti 2008
Olle Granath. Bild: Dan HanssonFoto: 

Han har sett en myckenhet av konst, han har mött ett otal konstnärer och han har fördjupat sig i flera konstnärskap.

Han har nu samlat ett antal bidrag till utställningskataloger, artiklar i tidningar och tidskrifter, minnesbilder och mötesimpressioner, de flesta har tillkommit under de senaste åren.

Annons

Karaktären på texterna är olika, det kan vara en längre essä om strömningar och tendenser i konstens historia, liksom längre tematiska texter, de kan samsas med korta minnesbilder i ett möte med en konstnär inför en av de otaliga utställningar, som Olle Granath ligger bakom.

Det finns inga röda trådar eller överblickande streckkoder i textsamlingen, snarare är bristen på detta påfallande, det är en personlig klippbok, ett sätt att sortera för sig själv och gå vidare.

Detta är både en brist och en styrka, som läsare kan du bläddra fram artiklar av särskilt intresse, du kan vända tillbaka och bli inspirerad till att läsa mera.

Jag läser detta breviarium så, återvänder till Ragnar Sandberg, Torsten Andersson och Philip von Schantz och Ulrik Samuelsson.

Olle Granath redovisar i två opublicerade artiklar från 2005 och 2006 sin syn på Torsten Anderssons konstnärskap, han sammanfattar hans nutida måleri så här; "Genom att måla något högst påtagligt och konkret som inte existerar någon annanstans än där, på den bemålade ytan, gav han målningarna en stark integritet.

Att betrakta dessa bilder är som att snudda vid känslan av att leva för första gången. "Olle Granaths bok har för mig samma funktion som en fältflora eller en fågelguide, det går att botanisera och skåda utifrån den, lära sig mera, bli upptagen av gammalt och längta.

Jag har mött Torsten Andersson ett par gånger, men får nu lust att söka upp honom, han finns bara ett stenkast från där jag nu skriver dessa rader.

På samma sätt blir jag på nytt intresserad av Philip Sandblom, den framstående svenske kirurgen, universitetsrektorn, konstkännaren och författaren.

Philip Sandbloms konstintresse stannade inte vid att skaffa konst av yppersta världsklass och sedan donera betydande verk till både Moderna Museet och Nationalmuseum, han kom även att fördjupa sig i sambanden mellan olika sjukdomar och den skapande verksamheten hos bildkonstnärer, musiker och författare.

Detta gav till resultat boken Creativity and Disease, how illness affects literature, art and music, den har om jag förstår saken rätt tryckts i tolv upplagor.

Annons

Av Olle Granaths bok vill jag läsa den på nytt, så fungerar bara en bra bok.

Och det är lätt att ryckas med av hans sätt att skriva, han är kunnig, personlig och han hyllar samtalet och orden, trots att nästan allt handlar om bilder.

Bo Bjelvehammar
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons