Nyheter

Operasångare tillbaka i Trelleborg

Guds saliga blandning och sång utav bara helvete. Det är vad operasångare Carry Persson planerar inför torsdagens konsert i S:t Nicolai kyrka.
Nyheter • Publicerad 22 juli 2010
Carry Persson framför församlingshemmet i Trelleborg.
Carry Persson framför församlingshemmet i Trelleborg.Foto: 

Bakom pianot i församlingshemmet sitter Carry Persson. På något sätt lyckas han spela samtidigt som han flaxar med armarna för att instruera sångaren Joakim Bäckström. Mellan sessionerna av sång haglar operaskämt som ter sig helt oförståliga för en oinvigd.

– Operasångare är inte så intressanta, hur bra vi än sjunger. För att bli riktigt känd måste man ha något mer. Som Birgit Nilsson, hon var rolig också, svarar Carry Persson på frågan om hur stor han är.

Men nog är han stor inom operavärlden. Efter att ha arbetat i ett antal länder, bland annat Österrike och Tyskland, är han nu anställd vid operan i Bern och det är i Schweiz han numera bor tillsammans med sin familj. Snart 57 år gammal bedömer han sig vara på toppen av sin karriär.

– Jag är väldigt glad för att jag fortfarande tycker att det är roligt, att jag fortfarande vill öva varje dag, säger han.

En dröm sedan länge gick i uppfyllelse för ett par år sedan när Carry Persson släppte skivan och filmen "Heroic songs". Filmen är personlig och blandar naturfilm från bland annat Beddingestrand med privata klipp ur Carry Perssons liv. På skivan har han skrivit en låt, en sång till sina två barn.

– Den handlar om vad jag vill förmedla till dem. Att man inte kan lägga dagar till livet, men man kan lägga liv till dagarna, säger han.

I kväll är det dags för den så gott som årliga sommarkonserten i S:t Nicolaikyrkan i Trelleborg. Vis av erfarenhet räknar Carry Persson med fullt hus. Tillsammans med hustrun och sopranen Petra Pietschmann och organisten Per Frendahl bjuder han på musik från Sverige, Italien och Tyskland.

– Det blir allt du kan tänka dig i en salig blandning, allt från opera till musikal.

Att han är så populär i Trelleborg tror Carry Persson dels beror på att han kommer härifrån, dels att Trelleborgarna förstår vilken hög kvalitet musiken håller.

– Opera är fantastisk musik. Jag brukar jämföra med barnens popmusik, de måste ladda hem tvåhundra låtar i veckan eftersom de tröttnar på dem så fort. Opera däremot, där håller låtarna i flera hundra år.

2010 blir ett Skånetätt år för Carry Persson. Han kommer tillbaka redan i september för att sjunga tillsammans med Joakim Bäckström på Borgeby slott. Dessutom är ytterligare två konserter inbokade i S:t Nicolaikyrkan vid jul. Men än så länge planerar han inte någon återflytt.

– Jag kan tänka mig att flytta tillbaka hit, men det får i så fall bli när jag lagt operan på hyllan, säger han.

Har du någon gång hört att du pratar precis som Björn Ranelid?

– Vem är det? Jag kanske har varit i Schweiz för länge...

Anna Thulin
Sandra Douglasdotter
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.