Annons
Nyheter

Operan ger sig ut till skåningarna

Nu ska Malmöoperan bli hela Skånes teater – på allvar. Satsningen på turnéverksamhet har lagts i händerna på rutinerade regissören Ronny Danielsson.
Nyheter • Publicerad 23 februari 2006
Ronny Danielsson ska bygga broar från Skånes alla kommuner, rätt in i Malmö operahus. BILD: JAN COLLSIÖÖ / PRESSENS BILD
Ronny Danielsson ska bygga broar från Skånes alla kommuner, rätt in i Malmö operahus. BILD: JAN COLLSIÖÖ / PRESSENS BILDFoto: 

Några diskussioner om att återigen byta namn på Malmö Opera och Musikteater förs inte i den nya interimsstyrelse som presenterades på torsdagen. Teatern och dess verksamhet ägs ju sedan årsskiftet till 90 procent av Region Skåne. Däremot säger de nya direktiven från regionen klart att det ska märkas att operan nu är alla skåningars angelägenhet.

Regionen ska under en treårsperiod pytsa ut 18 miljoner kronor i budgetförstärkning för operan, och förutom att man höjer ambitionerna vad gäller antalet föreställningar av egna tunga teaterproduktioner (som ska öka från 70 föreställningar i fjor till 86 redan i år), så satsas tre miljoner på en ny turnéverksamhet.

Annons

Det innebär inte att hela föreställningar av exempelvis operor ska flyttas ut på turné. Men däremot att man med lite kreativa lösningar ska hitta sätt att genomföra konserter och mindre, specialdesignade föreställningar ute i Skåne. Regelbundet och återkommande.

– Det kommer inte att handla om någon uppdelning i A- och B-produktioner. Vi ska ha samma höga konstnärliga kvalitet på den verksamhet som ska bedrivas ute i regionen, försäkrar regissören Ronny Danielsson.

Danielsson har fått uppdraget att bygga upp turnéverksamheten, och även regissera en och annan föreställning själv. Han står just i begrepp att avsluta projektet teater.nu ("den blir 'teatern.då'", som han själv uttrycker det) med musikalen A chorus line. Men redan från 1 mars ger han sig i kast med att undersöka hur turnéer på bygdegårdar och teatrar runtom i Skåne ska kunna genomföras. Ronny Danielsson har gjort flera uppmärksammade uppsättningar under sin karriär. Han startade Studioteatern i Malmö på 1980-talet, och har regisserat såväl musikteater som talteater på scener runtom i Sverige och även Norge, med udda spelplatser som köpgallerior eller hangarer som specialitet. I Malmö har han under 2000-talet bland annat gjort En midsommarnattsdröm vid brofästet 2001, och musikalen Hair i Kockumshallen 2002.

Nu handlar det, med Ronny Danielssons egna ord, om att bygga upp ett djupare samarbete med de skånska kommunerna, och bygga broar in till operahuset i Malmö.

– Exempelvis har vi i operan La Bohéme en kör som bara är med i en akt, berättar han. Den kören skulle kunna brytas loss ur föreställningen och turnera.

– Man kunde också tänka sig ett samarbete med lokala körer. Att de övar in styckena till La Bohéme och sedan kommer in till Storan och sjunger de partierna, sittande i publiken.

Danielsson tvekade aldrig när han erbjöds uppdraget, säger han. Här fanns en chans att utnyttja det kontaktnät han byggt upp, och att förena konstnärliga intressen med administrativa färdigheter.

– Jag tycker det är bra att man bytte ägare på operan, säger regissören. Det känns väldigt spännande med hela Skåne som ägare. Först nästa vår räknar man med att den första turnéföreställningen kastar loss från huset vid Fersens väg i Malmö. Vad det blir är dock inte bestämt.

– Det ska inte handla om några korta gästspel, säger Ronny Danielsson, utan om en verksamhet som ger avtryck och skapar djupare band.

Lars Thulin

Annons

0410-545 20

lars.thulin@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons