Annons
Nyheter

Önnarpsbo ställer ut på Garvaregården

Med kraftfulla målningar med spännande, grov struktur har Önnarpsbon Mike Pierce återvänt till Garvaregården med sin första utställning på fyra år - fastän konstnären själv tycker att det är lite hopplöst att få någon respons i hemkommunen.
Nyheter • Publicerad 10 oktober 2003
Mike Pierce konstverk Kunglig trädgård.
Mike Pierce konstverk Kunglig trädgård.Foto: 

Mike Pierce, som fick sin konstutbildning på California State University men flyttade till Sverige 1966, visar sin senaste produktion fram till 19 oktober. Greppet att förbigå penseln och trycka ut färgen direkt från tuben har inspirerat en rad målningar. De anslående verken, med titlar som "When a zen monk speaks you should listen", frestar betraktaren att fingra på tjocka berg och dalar av torkad färg. - Jag målar med handen direkt för att få en relief, en struktur, förklarar konstnären. När den torkat några månader, får duken en hinna som jag kan måla färg på. - Det är ganska dyrt, för även med den billigaste färgen som grund kan jag klämma ut för 1 500 kronor innan jag ens börjat måla! Han väntar sig inte att sälja så mycket av sin konst i Trelleborg. Modern abstrakt konst har sin kundkrets i storstäder, konstaterar han. - De flesta känner sig fortfarande bara trygga med föreställande konst. Förstår de inte vad som pågår i en målning känner de sig anfallna och hotade. - Vissa har faktiskt vänt i dörrhålet och inte ens orkat gå in! säger Mike med ett skratt och en suck. Under 33 år som bildlärare har han försökt bibringa en modernare bildsyn till ungdomarnas - men de har inga pengar att köpa konst för. - Det är hopplöst ställa ut i Trelleborg, tycker Mike. Man måste beundra sådana som ABF:s Arne Nilsson som orkar jobba i motvind. Hur man får allmänheten intresserad vet han inte säkert. Visionen om en utbyggd Ebbehall, som Pierce själv varit inne på, kan vara en väg. - Men det blir inget om inte någon donerar en grundplåt, säger han. Kommunen har inte pengar till sådant. Mike Pierce kan dock glädja sig åt att hans trädgårdskonst uppskattas internationellt. Engelska tidskriften The Garden hade nyligen tre sidor om familjens vackra trädgård i Önnarp. - Min trädgård är mer berömd än vad jag är! säger Mike Pierce.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons